Vučević: Primena potpisanih sporazuma sa Kinom je veliki izazov 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Premijer Srbije Miloš Vučević otvorio je danas četvrtu konferenciju „Think-Tank“ Instituta za pojas i put, posvećenoj infrastrukturnoj saradnji u okviru kineske inicijative „Pojas i put“, koja obuhvata 17 zemalja, i poručio da se nalazimo na početku perioda u kome sve do sada potpisane sporazume treba staviti u ostvarljive okvire.

Primena potpisanih sporazuma je veliki izazov, više od lepih i toplih reči.

Vremena za gubljenje nemamo, istakao je Vučević i dodao da su na skupu prisutni predstavnici 15 zemalja potpisnica sporazuma „Pojas i put“, sa četiri kontinenta.

On je objasnio da je spoj privrede, obrazovanja i zajedničkog delovanja ključ uspeha te kineske inicijative, a da je Srbija najbolji primer razvoja infrastrukture duž „Pojasa i puta“, jer ima najbrže železnice u jugoistočnoj Evropi.

Vučević je upozorio da je trenutno najveći izazov pred Srbijom i njenim građanima rezolucija koja se priprema u Generalnoj skupštini UN i da državno rukovodstvo čeka odbrana međunarodnog prava, „u bespoštednoj borbi u političkoj areni“, a tu su joj potrebni prijatelji, poput Kine, koji će braniti međunarodno pravo.

Vučević je ukazao da su Kina i Srbija ne tako davno podneli žrtve tokom bombardovanja ambasade te države u Beogradu, i to je obeleženo, pored ostalog, i podizanjem instituta „Konfučije“ na tom mestu.

Kultura je odgovor na bombe, mir na rat, ravnopravnost na hegemoniju sile, naglasio je Vučević i pozvao da se zajedno gradi svet ravnopravnih naroda, za koji je Srbija dala velike žrtve u svakom ratu, uvek na strani pravde.

Kineski ambasador Li Ming rekao je da je infrastrukturno povezivanje od najvažnijeg značaja, a da su dve zemlje poslednjih godina veoma uspešno sarađivale na brojnim projektima u toj oblasti.

Li je podsetio da je kineski predsednik Si Đinping 2013. godine predložio inicijativu „Pojas i put“ i da se za deceniju ta vizija pretvorila u stvarnost – u državama potpisnicama te inicijative otvoreno je više od 42.000 radnih mesta, a pomognuto je da 30 miliona ljudi izbegne siromaštvo.

Saradnja Kine i Srbije je za primer, posebno u infrastrukturi. Infrastruktura je ključna za razvoj zemlje, izgradili smo puteve i železnicu u Srbiji i dodatno povezali Balkansko poluostrvo sa ostatkom evropskog kontinenta, dajući time dodatni podsticaj povezanosti i razvoju ekonomija regiona, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari