Vučević: Rio Tinto još nije zatražio rešenje od Ministarstva za zaštitu životne sredine 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Predsednik Vlade Srbije Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da još nije izdato rešenje o obimu i sadržaju studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat Jadar, jer se kompanija Rio Tinto još nije javila Ministarstvu za zaštitu životne sredine za to rešenje.

„I dalje jedino egzistira Uredba Vlade Republike Srbije o planu posebne namene (za projekat Jadar) i ništa drugo. Kada, i da li će se kompanija Rio Tinto pojaviti da se izda rešenje o obimu i sadržaju, to ćemo da vidimo“, rekao je Vučević novinarima nakon obilaska rudnika uglja u Resavici, povodom Dana rudara, a prenela televizija Insajder.

Rio Tinto će, kako je dodao, nakon što se obrati Ministarstvu, morati da uradi studiju o zaštiti životne sredine.

„Tada ide javna rasprava i tek kada Ministarstvo za zaštitu životne sredine to potvrdi, onda se javljaju Ministarstvu za rudarstvo i energetiku za eksploataciono polje pa sledi mnogo, mnogo koraka. Zato vam kažem, najmanje 24 meseca je pred nama da se raspravlja o svemu tome“, kazao je Vučević.

Premijer je naveo da njega „ne zanimaju strane kompanije, već narod Srbije“.

„Kada dobijemo garancije za ekologiju i budemo imali ekonomsku računicu, tada to može da se radi, u saglasju sa građanima naše države“, rekao je Vučević.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je zajedno sa Vučevićem obilazila rudnik u Resavici, odgovarajući na pitanje da li vlast sluša upozorenja struke da bi zbog rudnika litijuma moglo da dođe do zagađenja reke Jadar, a potom i Drine i Save, navela je da se reč struke sluša i da pravilnim tehničkim i inženjerskim rešenjima rizici mogu da se svedu „na minimum, odnosno na nulu“.

„I da dođe do nepredviđenih bilo kakvih okolnosti usled, recimo, vremenskih neprilika da ti rizici mogu da budu upravljivi, kontrolisani i da se eliminišu, a to da će nešto da se izlije u Drinu, pa u Savu i Dunav i da ćemo svi da pijemo neku zagađenu vodu… To je sramno, neodgovorno i to nema veze istinskom željom da se unapredi projekat i da se o njemu argumentovano priča“, navela je Đedović Handanović.

Ona je dodala da će se vlada starati o pitanjima zdravstva i zaštite životne sredine i posebno voda.

„Čuli smo o mogućem uticaju na podzemne vode, pa smo i o tome razgovarali na kojoj dubini se nalazi rudnik, da nema uticaja na podzemne vode da se nalazi nižem nivou i da jednostavno kontakti koji treba da budu eliminisani da do takvih kontakata ne dođe će biti urađeni ili, jednostavno, projekta neće biti“, navela je ministarka.

Vučević je danas ocenio da bez rudarstva nema privrednog razvoja i napretka zemlje i da je ono duboko ukorenjeno u srpsku istoriju, kao i da će biti srpska budućnost.

On je rudarima čestitao praznik i kazao da Srbija duguje zahvalnost i ima obavezu prema 38.000 rudara, koji generacijama „mukotrpno“ rade u teškim uslovima.

„Nećemo sprovoditi politiku koja će da zabrani ovim ljudima da rade, da žive. Dužnost Vlade Srbije je da svim rudarima omogući što bolje uslove za rad, veću sigurnost na radu, da njihov posao bude poštovan i nagrađen“, rekao je premijer.

Vučević je rekao da Resavica ne bi radila da nema države i dodao da mu je želja da u narednom periodu investiraju u bolje uslove rada, da se obnovi oprema koja je stara 40 godina.

Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ formirano je 1992. godine objedinjavanjem devet rudnika uglja sa podzemnom eksploatacijom u jedinstveno preduzeće za proizvodnju uglja na teritoriji Srbije.

U rudnicima Vrška Čuka, Ibarski rudnici, Rembas, Bogovina, Soko, Jasenovac, Štavalj, Lubnica i Aleksinac, JP PEU „Resavica“ svake godine proizvede se više od pola miliona tona veoma kvalitetnog uglja, a u prvih sedam meseci ove godine proizvodnja je povećana za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari