Vučević sa ruskim ministrom o daljem jačanju ekonomske saradnje Srbije i Rusije 1Foto: Shutterstock/Vladirina32

Premijer Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje dve zemlje.

Vučević je naveo da se poseta ruske delegacije realizuje u danima kada se obeležava 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, pobede koju su, kako je rekao, zajedničkim snagama izvojevale jugoslovenska i ruska vojska.

Prema njegovim rečima, razgovor predsednika dve države Aleksandra Vučića i Vladimira Putina predstavlja „novi zamah“ sveukupunim bilateralnim odnosima Srbije i Rusije, saopštila je Vlada Srbije.

Vučević je ocenio da je za Srbiju od velikog značaja dogovor iz Sankt Peterburga o dodatnoj isporuci gasa tokom zimske sezone, kao i da je sigurnost snabdevanja energentima od izuzetne važnosti za Srbiju.

On je dodao da je Srbija spremna da razgovara o produžetku ugovora o nabavci ruskog gasa.

Vučević je ministru Rešetnjikovu izrazio zahvalnost na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i na stavu prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

„Ovu podršku Srbija veoma ceni i ne zaboravlja“, rekao je Vučević i zahvalio na pozivu Rusije za učešće Srbije na samitu BRIКS-a, gde su je predstavljali potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin i ministri.

Vučević je, kada je reč o sankcijama Rusiji, ocenio da Srbija uprkos velikim pritiscima, vodi slobodnu i nezavisnu politiku, što je, kako je dodao, njena prednost, jer ima dobru saradnju kako sa Rusijom, tako i sa Evropskom unijom, Кinom i drugim zemljama. Ministar Rešetnjikov je naveo da Rusija ceni izbalansiranu politiku Srbije i njen stav prema sankcijama Rusiji.

On je dodao da Srbija i Rusija mogu da unaprede ekonomsku saradnju i saradnju u drugim oblastima, poput energetike, trgovine, poljoprivrede, saobraćaja.

Rešetnjikov je čestitao Srbiji organizaciju međunarodne izložbe „Ekspo 2027“ i naveo da su ruske kompanije spremne da učestvuju u svim projektima povodom te izložbe, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari