Vučević na poslovnom forumu Srbija-Japan: Nudimo predvidiv ambijent investitorima 1Foto FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Politika Srbije je dijalog i međusobno razumevanje, dobra međuregionalna i saradnja u regionu i konkretna podrška investitorima koji se opredele za Srbiju, izjavio je danas predsednik Vlade Miloš Vučević na Biznis forumu Srbija-Japan u Beogradu, na kojem učestvuju predstavnici više od 100 japanskih kompanija.

Zadatak za Srbiju jeste da čuva mir i političku stabilnost, to je preduslov svih drugih uspeha i rezultata. Zadatak je da i u ovim geopolitičkim izazovnim vremenima čuvamo Srbiju kao mirno i sigurno mesto, da ne doživimo ono što smo iskusili pre više decenija, rekao je Vučević u Palati Srbija.

Obaraćajući se privrednicima iz Japana, Vučević je rekao da im daje čvrste garancije da Srbija ima ambijent predvidivosti, jasne monetarne i fiskalne politike, dobar obrazovni sistem, koji je spremna da dalje razvija.

U pogledu vladavine prava ukazao je na sprovedenu reformu pravosudnog sistema.

Premijer je naglasio da je Srbija proteklih godina apsolutni lider na prostoru Zapadnog Balkana u privlačenju stranih direktnih investicija i da dve trećine stranih investitora vide Srbiju kao najbolju za ulaganja.

Vučević je naveo da je među njima sve veći broj i kompanija iz Japana i da se nada da će ih biti i više.

Prema njegovoj oceni, to je rezultat stvaranja dobre poslovne klime i predvidivosti.

Kako je ukazao, prvo pitanje svih investitora jeste ono ljudskog potencijala, koliko zadvoljavaju potrebe, a tek onda dolazi pitanje infrastrukture.

Vučević je rekao i da je Srbija jedna od prvih u ovom delu Evrope krenula u sistem dualnog obrazovanja i dodao da tu vidi prostor za saradnju sa japanskim kompanijama.

Dodao je da će Srbija pratiti kako će Japan pripremiti Ekspo u Osaki iduće godine, a da je posebno važno da se ponovo u Srbiji otvori predstavništvo japanske Agencije za spoljnu trgovinu.

„Prijatelji iz Japana iskoristite geoplitičku poziciju Srbije koja vam otvara tržište bez carina za populaciju od skoro tri milijardi ljudi. Imamo odlične odnose sa velikim brojem afričkih, azijskih i latinoameričkih država, posebne odnose sa Kinom, UAE, Egiptom, sa prostorom nekadašnjeg SSSR. To je velika prednost Srbije, ta tržišta nisu za potcenjivanje“, rekao je Vučević.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je na forumu da Srbija u celom regionu privuče 75 odsto investicija i taj nivo je veći od četiri milijarde evra već neku godinu zaredom.

Ovo je zemlja čiji je prvi izvozni proizvod postao softver, rekao je Čadež i dodao da je Srbija uvećala izvoz softvera 10 puta u proteklih 10 godina i uvela programiranje kao obavezan predmet u osnovne škole.

Srbija kao jedina zemlja kandidat za EU dobila investicioni kreditni rejting, naveo je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari