Vučić: Ako građani hoće aerodrom, neka im 1Foto: EPA /Clemens Bilan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ako građani Niša žele aerodrom, država će ga vratiti gradu na upravljanje, pod uslovom da više ne traže novac od Vlade, i to će preporučiti premijerki Ani Brnabić.

Nišu smo sve dali što možemo, daćemo još više. Ako nećete naš novac, čestitam – hvala vam, oslobodili ste nas, poručio je Vučić na konferenciji za novinare, posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je ocenio da su protesti zbog zbog prelaska aerodroma iz jedne vrste državne svojine u drugu primer najtežeg i najgoreg licemerja i da oni koji to koriste „obmanjuju javnost, jer ne znaju ništa drugo da rade i žive od obmana“.

Vučić je demantovao da je slučaj niškog aerodroma deo obaveze prema francuskom koncesionaru aerodroma „Nikola Tesla“, i istakao da je jedina obaveza da na udaljenosti od 230 kilometara do 2027. godine nema aerodroma sa više od milion putnika godišnje.

A projekcije 2027. godine za niški aerodrom su da će imati 774.000 putnika, naveo je on.

Vučić je podsetio da je javno preduzeće Aerodrom Niš formirano 2002. godine, a 2010. je prebačeno u vlasništvo grada, koji nije mogao da plaća ogromna zaduživanja i obaveze, jer su one iznosile desetine miliona evra, pa je Vlada pomagala.

On je najavio da će, ako građani Niša žele aerodrom, kome su potrebna nova ulaganja, Vlada tih 20 miliona evra usmeriti na autoput od Kuzmina do Bijeljine u RS, uz dodatnih 30 miliona.

Upitan o pregovorima o statusu Kosova, Vučić je naglasio da će od 10. do 12. aprila voditi „neke od najtežih razgovora koje možete da zamislite u Evropi i svetu“

Još ne mogu o tome javno da govorim, ali ne očekujem preterano dobre vesti za našu zemlju. Ja sam se borio svim srcem, svojom snagom i ne malom energijom, i sav trud uložio. Uspeli samo da se zakoprcamo u toj mreži u kojoj obično ne možete ni da se pomerite, rekao je on.

Prema mišljenju Vučića, interesi zapadnih sila su drugačiji, a Priština svetu „prodaje trikove već pet godina da će formirati Zajednicu srpskih opština“, a da nijedan potez nisu napravili.

Postavlja se pitanje dokle da trpite te prevare i trikove. Da smo tako glupi i naivni – nismo, konstatovao je on.

Vučić je napomenuo da je oko Kosova građanima Srbije sve jasno, ali da, nažalost, postoje političari koji su licemerni, poput Saše Jankovića i Vuka Jeremića.

Janković, objasnio je Vučić, svakog dana govori da je za nezavisnost Kosova, a Jeremić da je protiv i da Srbija ne treba ništa da popusti.

Ti stavovi su potpuno isti, iako bi neko rekao da su im politike suprotne. Kosovo nezavisno, a Srbija neće dobiti ništa, rekao je on.

Vučić je rekao da su ga predstavnici Privredne komore Srbije i nekih kompanija konsultovali oko učešća na privrednom sajmu u Prištini 18. aprila i da im je rekao da imaju „blagoslov predsednika Republike“ da svi idu tamo i da „pokušamo da pobeđujemo ekonomijom i daljim rastom naše privrede“.

Za nas je to tržište ogromno, 500 miliona evra je godišnja razmena. Zato sam ohrabrio privrednike i rekao da idu u Prištinu i sklapaju poslove što je moguće više, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari