Regionalna konferencija o ekonomiji pod nazivom „Efikasnost pristupanja EU i unapređenje regionalne konkurentnosti“ održaće se od 22. do 23. oktobra u Bečićima, u organizaciji Saveza ekonomista Srbije (SES) i Privredne komore Crne Gore. Učešće na skupu je potvrdio premijer Crne Gore Milo Đukanović, a prema rečima prvog čoveka SES-a Aleksandra Vlahovića, očekuje se i dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića.


– Imaćemo više od 40 panelista i preko 400 učesnika, uz za sada 50 akreditovanih novinara. Učesnici skupa dolaze kako iz Srbije i Crne Gore tako i iz drugih zemalja regiona – rekao je Vlahović.

Na skupu će između ostalih govoriti i potpredsednici Vlade Srbije Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović, ministri finansija dve države Dušan Vujović i Radoje Žugić, biznismen Miodrag Kostić iz MK grupe, sin Ivice Todorića iz Agrokora Ante Todorić, Andrej Jovanović iz firme Moji brendovi pod čijim krovom posluju Imlek, Bambi i Knjaz Miloš, Enst Bode iz Mesera, Zoran Petrović iz Rajfajzena, Vladimir Čupić iz Atlantik grupe, Nikola Vujačić iz Viktorija grupe i mnogi drugi.

Kako je istakao Vlahović, Srbija i Crna Gora dele mnoge zajedničke ekonomske odlike, pa je tako javni dug obe države 75 odsto BDP-a, budžetski deficit nam je takođe sličan, „mada Srbija ima deficit trgovačkog bilansa od devet odsto, a Crna Gora od 20 odsto“.

– S druge strane, strane investicije su znatno veće u Crnoj Gori – 10 odsto BDP-a, a kod nas samo četiri odsto – kaže Vlahović, dodajući da je zato potrebno povećati regionalnu povezanost kako bismo svi obezbedili napredak nacionalnih ekonomija.

Komentarišući aktuelnu situaciju sa uslovljavanjem Srbije u vezi sa Kosovom na njenom putu ka otvaranju pregovaračkih poglavlja, Vlahović je rekao da ne očekuje „dramatičnije zaokrete, jer je naš put ka EU ekonomski utemeljen“.

– Čak 85 odsto naše trgovinske razmene je ili sa EU ili sa zemljama kandidatima za članstvo u EU, što znači da Srbija nema alternativu ulasku u tu organizaciju. Ova konferencija upravo i treba da doprinese osnaživanju našeg puta ka Evropskoj uniji – rekao je Vlahović.

On je na pitanje koliko košta organizacija ovog skupa koju zajednički finansiraju SES i PKCG odgovorio – 16.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari