Vučić iz Grčke: LNG važan za ceo Balkan, hvala EU, bratski razgovor sa Micotakisom 1Dimitar Kovačevski i Alaksandar Vučić u Aleksandrupolisu na ceremoniji pocetka izgradnje terminala za tecni prirodni gas BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na svečanosti početka izgradnje terminala za tečni prirodan gas (LNG) u Aleksandrupolisu, u Grčkoj, da je to važno „za celu regiju, ceo Balkan“, navodeći da je kao i mnogi drugi bio skeptik verujući da će za tako nešto trebati godine.

„Sada kada pogledam da je ovo uradjeno, veoma smo zahvalni i spremni smo da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti. Treba da poboljšamo gasnu infrastukturu u našoj zemlji i da gradimo sisteme za povezivanje sa bugarskim prijateljima, tada ćemo moći da prihvatimo velike količine gasa“, rekao je Vučić u govoru na svečanosti s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom (Charles Michel).

Vučić je istakao da je taj poduhvat važan za zemlje koje su u njega uključene, navodeći da je potrebno da nastave da „brinu jedni o drugima“, „duboko zahvaljujući“ Evropskoj uniji (EU) jer ga je značajno finansirala.

„Možemo mnogo da uradimo zajedno, trenutno je najveće energetsko pitanje. Nadam se da ćemo naći dobra rešenja za evropski i naš narod. Lepo je napraviti ceremoniju za javnost, ali je bitno da poboljšamo standard naših gradjana. Uz podršku EU uspećemo da to sve postignemo“, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio prijateljima Srbije i poručio da je samo mali broj ljudi verovao da će ovaj projekat biti završen u dogledno vreme, prenosi Pink.rs.

Sada kada je ovo spremno i kada u budućnosti možemo da preuzmemo velike količine gasa, treba da i mi poboljšamo našu gasnu infrastrukturu i povezujemo se sa bugarskim prijateljima, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, povezivanjem ćemo moći da dobijemo velike količine gasa, a da mnogo treba uraditi i u Severnoj Makedoniji.

„Naše veze su veoma jake, nisu samo one pitanje, već i povezivanje kao i naše prijateljstvo, da brinemo jedni o drugima“, izjavio je predsednik Srbije, koji boravi u jednodnevnoj poseti Grčkoj.

Vučić je ocenio da budućnost nosi mnogo teških pitanja koja će morati da budu rešena: „Drago mi je što svi zajedno rešavamo sve poteškoće i nadam se da ćemo naći dobra rešenja za evropski i naš narod. Lako je napraviti ceremoniju koja je lepa za javnost, ali ono što je važno su životi naših građana. Uz pomoć EU siguran sam da ćemo uspeti da prevaziđemo sve poteškoće.

Na Instagram profilu buducnostsrbijeav Vučić je zahvalio premijeru Grčke Kirjakosu Micotakisu što je pozvao Srbiju na događaj važan za ceo region i naveo da mu je izuzetna čast da prisustvuje obeležavanju početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu.

Teška zima predstoji

Vučić je upozorio je da predstoji teška zima, najteža u proteklih 70 godina i da će jedan problem biti sa energentima, drugi je problem hrane, uz dodatni problem inflacije.

On je izjavio novinarima u Aleksandrupolisu, posle obeležavanja početka izgradnje terminala tečnog prirodnog gasa, da će najteže biti oko energenata. Hrane ćemo imati dovoljno, nećemo imati problema, u krajnjoj instanci, ali mnogo toga mora prethodno da se uradi, a oko energenata će biti mnogo teško, rekao je Vučić.

Tek nam kreću pregovori sa ruskom stranom oko gasa, mnogo teških stvari nam predstoji da bismo obezbedili normalnu zimu, naglasio je on.

Da bismo izbegli mučenje našeg naroda trudimo se da uradimo sve što možemo, da li ćemo uspeti, ne mogu da garantujem, ali da ćemo dati sve od sebe to vam garantujem, poručio je predsednik Srbije. Kako je rekao, i za pitanje nafte će se naći rešenje, jer „moramo da imamo naftu“.

Prema Vučićevim rečima, Nemačka, kao ozbiljna zemlja se priprema za tešku zimu, najtežu još od 1950.

Bratski razgovor sa Mivcotakisom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je danas u Grčkoj imao „bratski razgovor“ s premijerom Kirijakosom Micotakisom o više tema.

„Prijateljski, i usudio bih se da kažem, gotovo bratski razgovor sa Kirijakosom Micotakisom o svim važnim temama i bilateralnim odnosima. Uskoro ga očekujem u Beogradu“, napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je uz poruku objavio i fotografiju na kojoj se vidi kako sedi sa Micotakisom za stolom u restoranu. Ranije danas on se zahvalio Micotakisu što je pozvao Srbiju na događaj u Aleksandrupolisu, uz fotografije sa prisutnim liderima.

Postoji prostor za napredak u medijima

Povodom Svetskog Dana slobode medija, ocenio je da u Srbiji ima još prostora za napredak. Još mnogo toga ima da se promeni, da spustimo polarizaciju medija, da budemo otvoreniji za medije, naveo je on.

Vodimo nezavisnu i samostalnu politiku

Vučić je napomenuo da je izbor Srbije da vodi samostalnu i nezavisnu politiku, u interesu svojih građana, a ne velikih sila ili blokova.

To je naš izbor, a ne Vašingtona ili Moskve i verujem da ćemo tu politiku moći da nastavimo i u budućnosti, poručio je Vučić, dodajući da će kod svojih političkih naslednika insistirati da vode takvu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari