Vučić: Očekuje se dolazak u Srbiju novih japanskih investitora 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da japanske kompanije učestvuju u veoma značajnim projektima i poslovima u Srbiji i da se očekuje dolazak još većeg broja investitora iz te zemlje.

„Počastvovan sam posetom Srbiji najveće do sada poslovne delegacije iz Japana u kojoj je više od 100 privrednika“, rekao je Vučić na Poslovnom forumu Srbija – Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu Džetro (Jetro) u Palati Srbija.

Naveo je da je trgovinska razmena Srbije i Japana manja od 350 miliona evra godišnje, ali da se nada da će ona biti uvećana.

„Uz veće japansko prisustvo nebo je granica“, istakao je Vučić i dodao da je u planu da Er Srbija u narednih šest meseci uvede direktan let Beograd-Tokio.

Predsednik organizacije Džetro Susumu Kataoke je rekao da Srbija ima veliki značaj za japanske kompanije.

„Prednosti Srbije su u izuzetnom IT sekoru, ljudskim resursima i niskim troškovima za radnu snagu“, kazao je on.

Ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura je rekao da vlada njegove zemlje podržava dolazak japanskih kompanija u Srbiju i njihovo poslovanje na tom tržištu.

Učesnicima foruma obratiće se i premijer Srbije Miloš Vučević.

Planirana je panel diskusija „Privredna saradnja između Srbije i Japana: šanse i izazovi“ i bilateralni razgovori privrednika.

U privrednoj delegaciji Japana je više od 100 predstavnika kompanija iz sektora informacionih tehnologija i digitalizacije, energetike i zaštite životne sredine, automobilske i vazduhoplovne industrije, robotike, biotehnologije, agrotehnologije, turizma, trgovine, usluga i drugih oblasti.

Japanski privrednici stigli su prvim direktnim čarter letom Er Srbije iz Tokija u Beograd gde će boraviti i sutra, a cilj njihove posete je istraživanje investicionih mogućnosti.

Ti razgovori sa srpskim privrednicima su dogovoreni tokom posete delegacije Vlade Srbije Japanu u junu ove godine.

Po podacima Narodne banke Srbije ulaganja japanskih investitora u Srbiji iznosila su 473,4 miliona evra od 2010. do 2023. godine.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Japanom u prvoj polovini ove godine iznosila je 160,1 miliona dolara, pri čemu je izvoz iz Srbije bio 35,4 miliona dolara, a uvezena je roba za 124,7 miliona dolara.

U 2023. trgovinska razmena dve zemlje bila je 332 miliona dolara, od čega je izvoz vredeo 89,1 milion dolara, a uvoz iz Japana 242,9 miliona dolara. Prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji je registrovano 17 firmi čiji su većinski vlasnici državljani Japana, odnosno pravna lica registrovana u Japanu.

Privredna komora Srbije organizovala je Poslovni forum i B2B susrete srpskih i japanskih privrednika i u oktobru 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari