Vučić posle potpisivanja sporazuma sa Kinom: Izvozićemo govedinu, suve šljive i vina, razgovaramo o letećim automobilima 1Foto: Printskrin RTS

Nakon potpisivanja niza sporazuma i memoranduma između vlada Srbije i Kine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su potpisani sporazumi o slobodnom izvozu poljoprivrednih proizvoda u Kinu, ali i o razgovorima sa proizvođačem letećih automobila.

„U 2021, 2022. i 2023. godini Kina je naš najveći investitor i drugi partner u trgovini robom. U poslednjih 10 godina 140 puta je povećan izvoz u Kinu, a obim međusobne trgovine uvećan je osam puta. Investicije iz NR Kine u Srbiju uvećane su 30 puta“, rekao je Vučić dodajući da je danas potpisana zajednička izjava koja će predstavljati strateški pravac za razvijanje odnosa.

On je podsetio i da je potpisan ugovor o slobodnoj trgovini i da je Tomislav Momirović jedini ministar koji je dobio orden, upravo zbog toga.

„Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom garantuje budućnost, garantuje plasman roba i usluga. U narednih 5-10 godina, mi ćemo 95 odsto proizvoda koje napravimo u Srbiji da izvezemo u Kinu bez dažbina. Sada su tarife za uvoz u Kinu između 38 i 62 odsto, i jasno je kakvu ćemo prednost imati na tom velikom tržištu“, rekao je Vučić.

On je istakao i da su prilikom posete Sija Đinpinga potpisani ugovori o izvozu suve šljive i borovnice, a da će biti zaključeni sporazumi o izvozu goveđeg mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda.

„Za izvoz vina za pet godina biće nula tarifa, za rakije 10 godina, a svake godine će se smanjivati carine“, ocenio je Vučić dodajući da će na ručku „lično da služi predsednika Sija srpskim vinima“.

Vučić je ocenio da će za stočarsku proivzodnju sporazum biti podsticaj da se i u tu oblast ulaže.

On je poručio i da Kina ne samo da će učestvovati na Ekspo 2027, već će svojim iskustvom pomoći Srbiji da to organizuje na najbolji način da se predstavimo svetu u najboljem svetlu.

Vučić je rekao i da je zamolio predsednika Sija da kineske firme otvore u Srbiji proizvodni pogon vozova.
Srbija je od Kine kupila pet brzih vozova i još devet za lokalne pruge, „ali želimo da ih i proizvodimo ovde“, poručio je Vučić.

On je poručio i da „razgovaramo sa kineskom kompanijom koja proizvodi leteće taksije za Ekspo 2027 i proizvođačima električnih automobila iz Kine o dolasku u Srbiju“, dodajući da ne može da kaže o kojoj kompaniji se radi.

On je rekao i da je Kina izdala dozvole za direktne letove iz Beograda za Šangaj i Gvanžo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari