Vučić: Preti energetska kriza nesagledivih razmera, Srbija sprema tim da se bavi time

Ostavite komentar


  1. Ako ti pravis tim od „srtucnjaka“ iz SNS akademije
    crno nam se pise … ti i strucnjaci

  2. Sad je počeo da nam preti gasom i strujom. Prošle nedelje Kosovom, pretprošle da ćemo da izumremo zbog manjka beba.

  3. Damo vašim prijateljima iz Emirata pola Srema i l
    pola Bačke, „perica“ neka se teke ugradi, ima da nam kriza pojača rast, pdp…Evropa ima da zavisi od nas a mi ih uslovimo za KiM, bez ispaljenog metka i aktiviranja Lazara, upotrebe Lazanskog, Miloša….

  4. Super stručnjak!
    Nikada ništa nije radio dok ga tata nije postvio za šefa Privrednog predstavništva Srbije u Beču, a potom za predsednika PKS!
    UDBA je sudba.

  5. Srbiji ne preti scenario sa problemima u vezi proizvodnje struje, koji najviše pogađa Kinu, jer se skoro sve potrebne količine dobijaju iz hidroenergana i termoelektrana sa domaćim lignitom. Dobro je što se grade i vetroparkovi. Besmisleno je tražiti u Srbiji obustavu proizvodnje struje u termoelektranama i eliminaciju uglja kao energenta, mada je EPS odgovoran za emisiju dve trećine štetnih gasova u Srbiji.
    Imamo na raspolaganje dve izuzetne tehnologije za dekarbonizaciju energetskog sistema kod nas, a i u svetu, ali EPS i Ministarstvo rudarstva i energetike RS nisu zainteresovano ni da se upoznaju sa njima, uprkos mnogim dopisima na koje nisu ni odgovorili.
    Prva tehnologija je proizvodnja sintetičkog goriva koje smanjuje potrošnju uglja u termoelektranama za polovinu, eliminiše emisiju štetnih gasova preko 70% i smanjuje proizvodnu cenu za kWh. Investicija za izgradnju fabrike za proizvodnju ovog goriva se vraća za godinu dana.
    Druga tehnologija je koncentraciona solarna eelektrana autora Prof dr Petrović Vladana iz Badnjevca. To je na svetu najprofitabilnija elektrana za akumulaciju i dugotrajno skladištenje energije dobijene iz obnovljivih izvora, idealna za solarno daljinsko grejanje.
    Eksperti iz Privredne komore treba prvo da se upoznaju sa ove dve tehnologije, koje mogu da obezbede brzu i optimalnu energetsku tranziciju za Srbiju. Budućnost Srbije je solarna!

  6. Prica sa naglom trazicijom u zelenu enerrgiju, ce nas naterati da se ponovo naviknemo na restrikcije. Sto zbog toga sto struje nece biti dovoljno, ali i zbog toga sto ce cene biti oko 3x vece. Sa setom cemo pricati unucima kako smo se vozali svuda i ostavljali bojler non-stop upaljen. Resenje je da se restriktivne mere primene u vise industrija koje su vodeci zagadjivaci, a ne da se sve snage uloze u gasenje uglja i TermoElektrana.

  7. Energestska kriza ne dolazi ona je vec dosla, Srbija nece imati krizu AV ce caskom da napravi nuklearku a dotle ce da zamoli ruse i arape za nizu cenu, naucio je da moli, narod Srbije jesa tim moljenjen povredjen zato smo i otisli aotice jos I vise. Nama netreba najbolje osvetljenj za Novu godinu najveci spomenici da ne nabrajam vise

  8. klasična zamena teza, ugalj je u redu ali mora da postoje sistemi za filtraciju kako bi minimalno zagađivao životnu sredinu. Naravno da kad se ti sve uradi cena struje drastično raste e to je onda problem …

  9. Nijedna se zemlja ne oslanja na jedan izvor proizvodnje energije, ako ste potpisali sporazum za klimatske promene onta to znači smanjenje proizvodnje električne energije iz uglja. Termoelektrane treba na ugalj treba zaštititi filterima i kontrolisati, redovno menjati jer zdravlje građana je važnije od bilo koje investicije. Vaše izjave koriste za vaše birače da ih ubeđujete a ne da vi vodite ekonomiju na temeljima obnovljive energije i očuvanju životne sredine. Gde je ovde poljoprivreda za zemlje Azije koja je na ivici gladi, nisu valjda repovi, nogice i ostali otpaci potrebni tim narodima to je vaš ministar izjavio Nedimović, kome prodajete biftek i kvalitetno meso, povrće, voće, žitarice ko su ti mali proizvođači.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.