Vučić: Rusija sprečila podizanje rudne rente, ali pet posto je i u mnogim drugim zemljama 1Foto: Screenshot/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je želeo da podigne rudnu rentu u državi, koja iznosi pet odsto, ali da to nije „jednostavan proces“.

Odgovarajući na pitanja građana u Ljuboviji, o rudarenju litijuma, Vučić je rekao da kada je hteo da podigne rudnu rentu, „nema ko iz Rusije mu nije na glavu skočio“, a ticalo se srpskih izvora gasa i nafte, koji su sada u vlasništvu ruskog Gasproma.

Vučić je rekao da rudna renta iznosi pet odsto i u mnogim drugim zemljama.

„Nisam ovu rudnu rentu izmislio ja, nego su je izmislili neki mnogo ranije, za metalične i nemetalične je pet odsto rudna renta. Pokušaćemo da podignemo rudnu rentu, ali to neće biti nimalo lak, nimalo jednostavan proces“, rekao je Vučić.

Govoreći o kompaniji Rio Tinto i drugim kompanija koje se bave rudarstvom, Vučić je rekao da će oni, ako ne budu imali prstojan profit, otići odavde.

Odgovarajući na pitanje – zašto Srbija ne kopa sama litijum, Vučić je rekao da je to zato „što mi ne znamo i necemo znati jos 50 – 60 godina“.

„Mi još mnogo godina nećemo znati da izvučemo litijum iz jadarita, nemamo tu pamet, nemamo te mašine, ne znamo, moramo da dovedemo nekog sa strane“, kazao je Vučić.

On je kazao da je Nemačka donela odluku da idu u rudarenje litijuma, jer „hoće da budu prvi u toj petoj industrijskoj revoluciji, da bi mogli da napreduju“, a da Srbija ima priliku „da uleti u prvi vagon“, kada je reč o „petoj industrijskoj revoluciji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari