Vučić: U petak, prilikom posete Šolca, potpisivanje sporazuma koji se odnosi i na litijum 1Foto: EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u petak, 19. jula prilikom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu, biti potpisan sporazum o razumevanju o mineralnim sirovinama, koji se između ostalog odnosi i na litijum.

Vučić je u izjavi za televiziju Pink iz Londona, gde treba da učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice, rekao da nakon potpisivanja sporazuma očekuje da će proći još četiri godine pre početka eksploatacije litijuma.

„Mi razgovaramo kako da od Srbije naravimo, mnogo brže nego što bi bilo moguće, izuzetno mesto za život“, rekao je Vučić.

Kazao je da će iskopavanje litijuma biti odobreno „pod uslovom da se obezbedi puna zaštita životne sredine“, kao i da je njegov zahtev da „mora 85 odsto (litijumske) baterije da bude proizvedeno u Srbiji“.

Vučić je rekao da je vlast Demokratske stranke dovela kompaniju „Rio Tinto“ 2001. godine u Srbiju, da su izmenili 2006. godine Zakon o rudarstvu, po kome je nakon toga omogućeno da onaj ko sprovodi istraživanja ima pravo na eksploataciju, na osnovu čega bi Srbija sada, ukoliko „Rio Tintu“ onemogućila eksploataciju, morala da plati odštetu.

„Dve ili tri milijarde, da li bismo prošli na arbitraži“, kazao je Vučić.

On je naveo da će se u isto vreme voditi računa o ljudima koji žive u Loznici, i o tome „šta je tačno što će narod dobiti“.

Na pitanje kako će država reagovati ako dođe do protesta protiv iskopavanja litijuma, koje najavljuju neke organizacije, Vučić je odgovorio da je to „demokratsko pravo“, kao i da neće biti reakcije vlasti ako protesti nisu nasilni.

„Dok ne diraju nikoga, dok ne maltretiraju ljude, sve je u redu. Kad počnu da maltretiraju, tuku nekoga, to je kraj, i to je to. To je demokratija. Nećemo biti ni blizu brutalni kao u Evropi“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari