Vučić: Srbija jedna od 50 najvećih svetskih izvoznika tehnoloških proizvoda 1 EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija jedna od 50 najvećih svetskih izvoznika visokotehnoloških proizvoda, za šta su zaslužni domaća pamet, obrazovanje i podrška države.

„Zajedničkim radom našeg obrazovnog sistema, vlade, kao i industrije, razvijamo i srpski start-up ekosistem koji je dostigao vrednost od jedne milijarde dolara i koji danas obuhvata preko 750 kompanija, od kojih je 40 odsto stvoreno samo u poslednje dve- tri godine“, ;rekao je Vučić na okruglom stolu „Srbija i Esvatini- Inovacija kao pokretač rasta“, organizovanom u okviru posete kralja Esvatinija Msvate Trećeg.

Istakao je da mu je drago što je kralj Esvatinija prepoznao značaj naučno-tehnološkog napretka kao kamen temeljac strategije razvoja njegove zemlje, kao što je i Srbija uradila.

„Za kratko vreme smo osnovali četiri naučno-tehnološke i jedan industrijsko-tehnološki park, 23 regionalna inovaciona start-up centra, 15 makers labova i 14 inovacionih inkubatora“, rekao je Vučić.

Istakoa je da je Srbija prva zemlja u regionu Istočne i Južne Evrope koja se priključila globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju kojem će predsedavati iduće godine.

„Prvi smo u regionu usvojili razvojnu strategiju u ovoj oblasti još 2019. osnovali istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju kao i nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju“, rekao je predsednik Srbije.

Srbija, po njegovim rečima, prihvatanjem novih tehnologija i razvijanjem sistema obrazovanja koji je stavljen u funkciju potreba nacionalne ekonomije gradi bolju budućnost za sve njene građane.

Kralj Esvatinija Msvati Treći rekao je da je današnji ;forum važan jer ima za cilj proširenje investicionih mogućnost između dve zemlje.

Naveo je partnerstavo dve zemlje može dovesti do povećanog njihovog ekonomskog rasta i razvoja.“Zaista cenimo odnose koje su uspostavljene između Republike Srbije i Kraljevine Eswatini koji se zasnivaju na uzajamnom poverenju i dobroj volji. Naša poseta je ovde samo potvrda naše namere da jačamo saradnju. Širina trgovine je zaista ključni stub u odnosima između Esvatini i Srbije, a nudi jedinstvene mogućnosti za oba naroda da pokrenu i iskoriste veći ekonomski potencijal“, rekao je kralj Esvatinija. ;

Pozvao je srpske investitore da kroz direktna ulaganja u Esvatini i zajedničkom saradnjom šire poslovanje i jačaju saradnju dve zemlje.

„Esvatini se pozicionirao da bude konkurentno proizvodno tržište u južnom delu Afrike. Mi imamo velika interesovanja za određene prioritete u okviru kontinentalnih tržišta na afričkom kontinentu i Srbija to može da iskoristi sa Esvatini kao bazom“, rekao je Msvati Treći. To, kako je dodao, obuhvata automobilsku industriju, farmaceutsku industriju, vrednosne lance, prehranbeni sektor i druge industrijske sektore. ;

Uoči okruglog stola predstavljeni su potencijali privrede dve zemlje i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono – komunikacionih tehnologija, a na skupu je ;predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027.

Po podacima Privredne komore Srbije spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Esvatinija je prošle godine bila u vrednosti 113.200 dolara, pri čemu je izvoz iznosio 1.100 dolara a uvoz 112.000.

Srbija je u Esvatini najviše izvozila pribor za električne mašine za štampanje, a najviše uvozila voće, plastiku i šećer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari