Vučić: Srbija sa EU radi na diverzifikaciji snabdevanja gasom; oduvek smo bili potpuno zavisni od ruskog energenta 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na forumu GLOBSEC 2022 u Bratislavi da Srbija sa EU radi na diverzifikaciji snabdevanja gasom i da su kao izvori u razmatranju Transjadranski (TAP) i Transanadolski (TANAP) gasovodi.

On je rekao da je Srbija „oduvek bila potpuno zavisna od ruskog gasa“ i da sa EU radi na strategiji diverzifikacije izvora.

„Radimo sve što možemo da diverzifikujemo snabdevanje energijom. Ima sam jutros dobar razgovor sa (potpredsednikom Evropske komisije) Marošem Šefčovičem ovde i napravićemo novu strategiju sa EU, da vidimo kako u budućnosti da nabavimo gas iz tokova TAP i TANAP“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbiji za to potrebna izgradnja interkonektora ka Bugarskoj i ka Severnoj Makedoniji.

Vučić je naveo da je „glavni strateški cilj“ Srbije da postane deo EU. „Imamo neka specifična pitanja koja moramo da rešimo, uključujući i pitanje Kosova, koje drugačije posmatramo od nekih zemalja EU“, rekao je Vučić.

U vezi s ratom u Ukrajini, Vučić je naveo da se Srbija ne svrstava sa Rusijom, jer je jasno i na „legalan i politički način“ osudila napad na Ukrajinu.

On je konstatovao da je tačno da Srbija do sada nije uvela sankcije Rusiji, ali da druge zemlje moraju da razumeju poziciju Srbije, koja u vezi sa pitanjem statusa Kosova i Metohije do sada imala podršku Rusije i Kine.

Vučić je rekao da će Srbija biti na strani teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da neće slati oružje, jer Srbija „ne želi da bude deo rata“.

O evrointegracijama Srbije Vučić je rekao da Srbija zna koje su njene obaveze u vezi sa vladavinom prava, slobodom medija, pregovorima sa Prištinom i drugim pitanjima.

On je naveo da ne veruje da će se situacija u vezi sa integracijom u EU promeniti u junu kada se održava samit Unije. „Ništa se neće desiti sa Srbijom i CG, bez sumnje… Polažem puno nade u decembar“, rekao je Vučić i dodao da očekuje da će tada situacija u Evropi biti jasnija.

Vučić je rekao da je zadovoljan ekonomskim razvojem Srbije, i da je u poslednje dve godine ona ostvarila najveći privredni rast u Evropi.

Naveo je da je u Srbiji ekonomski gledano Kina daleko prisutnija od Rusije, da je Kina ranije bila trgovinski partner Srbije „broj devet“, a da je danas na drugom mestu, iza Nemačke.

„Sa Kinom nismo imali problema. Po pravilima EU smo organizovali transparentnu proceduru za naš rudnik bakra u istočnoj Srbiji i Kinezi su dobili. Oni se o njemu brinu na pravilan način“, ocenio je Vučić i dodao da to govori o angažmanu drugih zemalja u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari