Vučić predstavio lokacije i buduće radove za manifestaciju EKSPO 2027: Vrednost projekata oko 12 milijardi evra 1Foto: printscreen / RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će za nešto više od dva meseca biti otvorena Železnička stanica „Prokop“ u Beogradu.

„Ono što je od presudnog značaja za veliki broj ljudi, stanicu ‘Prokop’ otvaramo 20. oktobra, za nešto više od dva meseca, novu i velelepnu železničku stanicu“, rekao je Vučić.

Predsednik  Vučić je i pokazao kako će izgledati lokacija kod starog sajma.

„Tu ćemo napraviti i onaj veliki točak i to će značajno promeniti izgled grada. Ponudićemo građanima da nam pomognu i kažu šta oni žele sa halom 1 da uradimo „, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je izjavio i da će država zadržati u svom vlasništvu Halu 1 Beogradskog sajma, dok će lokacija starog sajma prema ugovoru pripasti preduzeću Beograd na vodi, navodeći da će za lokaciju novog sajma za EKSPO 2027 biti donet leks specijalis.

Vučić je, predstavljajući lokacije i buduće radove za manifestaciju EKSPO 2027 na kojoj će biti novi sajam, objasnio da će na lokaciji starog sajma 62 odsto biti javne površine, dok će 38 odsto biti ostavljeno za objekte.

Kada je reč o Hali 1 Beogradskoj sajma, građani će se pitati i oni će odlučiti šta da uradimo, rekao je Vučić, koji je najavio leks specijalis za područje lokacije novog sajma i potom ubrzani postupak eksproprijacije po važećim zakonima.

Vučić je naveo na konferenciji da će biti predloženo da se Stari savski most izmesti i da spaja početak Zemuna ili kraj Novog Beograda sa Velikim ratnim ostrvom.

„Novi most na Savi veličanstven, nečujan, a za stari most našli smo mu jedno divno mesto, ali to ćemo još sa građanima, još da kandidujemo… Tamo će imati veliku upotrebnu vrednost i on će spojiti početak Zemuna sa Velikim ratnim ostrvom jer može biti mnogo niži, ne treba nam tako visok, jer ovde ima potporne stubove, da bude iskorišćem za nešto i da bude prava atrakcija za Beograd, a da ovde (na Savi) imamo  nešto potpuno funkcionalno, izuzetno moderno i lepo“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije pokazao je i kako će izgledati i rekonstruisani železnički most, kao i vodotoranj, zgrada Pošte.

On je najavio da će u Beogradu biti za potrebe Expo biti izgrađen i rečni taksi.

– Prvi put ćemo izgraditi Prirodnjački muzej. Napravićemo muzejsku četvrt. U blizini ćemo graditi i Filharmoniju. Gradićemo veliki akvarijum – istakao je Vučić koji je uveren da će svi projekti biti uspešno realizovani.

Ovo će vredeti oko 12 milijardi evra, ali ne možemo precizno da navedemo.

– Za nas je najvažnija stopa rasta, ali za to neophodno da budemo ujedinjeni – istakao je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da Nemačka beleži pad, ali je toliko jaka da će ostati u 10 najrazvijenih zemalja sveta.

– Uz sve probleme koje imaju, imaju najsnažniju industriju, zato su i pogođeni visokim cenama energenata. Za nas je dobro da Nemačka bude industrijski snažna zbog saradnje sa ovdašnjim kompanijama – rekao je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari