Vučić: Trgovinska razmena Egipta i Srbije će se vrlo brzo uvećati sa 100 na 200 miliona evra 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Egiptu gde danas završava dvodnevnu zvaničnu posetu, imao „vrlo dobre razgovore“, te da očekuje da će se vrlo brzo uvećati trgovinska razmena dve zemlje uz dalje razvijanje prijateljskih odnosa.

„Sve u svemu velika ogromna zemlja, ne samo prostorno i teritorijalno, već i po broju stanovnika i verujem istinski prijateljska sa kojom ćemo u budućnosti još bliže odnose da razvijamo i da pokažemo da možemo da napravimo prostor za dalji uspeh naših kompanija i dalji rast naše ekonomije“, rekao je Vučić u obraćanju srpskim medijima iz Kaira.

Vučić koji je juče zajedno sa predednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem prisustsvovao potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i još 10 bilateralnih sporazuma o saradnji u drugim oblastima, rekao da očekuje da će dve zemlje vrlo brzo uvećati robnu razmenu sa sto miliona evra na gotovo 200 miliona.

Rekao je da privredne komore dve zemlje već rade na konkretnim primerima razmene.

„Tražimo prostor svuda da i naši ljudi mogu da obezbede prostor za jedinstveno tržište, i da Egipćani ne samo da ne izgube na ceni, već da robu istog kvaliteta dobiju po nižim cenama, što je obostranom interesu, rekao je Vučić.

On je naglasio da je važno uspostavljanje avio linije između Beograda i Kaira što je moguće pre, dodajući da će pokušati da se uspostavi i linija između Niša i Aleksandrije, ali da će za to biti potrebno više vremena.

Razgovaralo se i o učešću egipatskih kompanija u Ekspu, a dogovoreni su i češći sastanci članova vlada, kao i sastanci na ekspretskom nivou.

Vučić je rekao je da je problem oko poboljšanja turizma to što Srbija nema bezvizni režim sa Egiptom, ukazujući da svaki put kad pokuša da uspostavi takav režim sa nekim zemljama, dobija proteste iz Brisela.

„Radimo šta god možemo po tom pitanju da prijateljima omogućimo lakši ulazak u našu zemlju, a šta je nama bilo potrebno, neko papirče i to je to, a oni ne mogu da uđu dok se svi pametnjakovići ovog sveta ne dogovore da nam dozvole da možemo da imamo svoju politiku“, rekao je Vučić i dodao da će se boriti sa tim i nalaziti neka nova rešenja.

Po njegovim rečima to je bila jedina primedba premijera Mostafe Madbulija, koji je kako je preneo Vučić to rekao na „fin, lepo upakovan način“.

Vučić je podsetio da je sa predsednikom El Sisijem razgovarao o političkim temama i da očekuje samo pozitivne vesti iz Egipta.

Predsednik se danas sastao sa predsednikom Vlade Egipta i sa njim razgovarao o novim projektima na kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju.

„Odličan sastanak sa premijerom Egipta Madbulijem u novoj administrativnoj prestonici Egipta, koja svojim opsegom i strukturom nadmašuje brojne velike investicione i građevinske poduhvate u svetu“, naveo je Vučić na svom Instagram profilu.

Predsednik Srbije učestvovao je danas na poslovnom Egipatsko-srpskom poslovnom forumu u Kairu.

On je razgovarao jutros i sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve patrijarhom Aleksandrom Tavardosom II o odnosu i saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Vučić se sastao i sa predsednikom Donjeg doma parlamenta Egipta Hanafijem El Gebalijem.

U poruci na Instagramu izrazio je zahvalnost Gebaliju na pažnji koju je posvetio srpskoj delegaciji, kao i na otvorenom, prijateljskom i srdačnom razgovoru. Vučić danas završava posetu Egiptu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari