Vučić u javnom obraćanju: Penzije veće i do 11 odsto moguće i pre januara 1Foto: printscreen / RTS

Predsednik Aleksandar Vučić je tokom svog današnjeg obraćanja javnosti najavio povećanje penzija, minimalca, kao i plata prosvetnih radnika.

– Razgovarao sam sa Milošem Vučevićem i sa ministrom finansija Sinišom Malim, gledaćemo da povećanje penzija bude pre januara, i da ne bude povećanje od 10 posto, već od 11, to će biti nekih 5.000 dinara za prosečnu penziju, rekao je Vučić.

Takođe je i naveo da će se potruditi da povećanje minimalca ide i preko 50.000 dinara.

Planira se i povećanje plata za prosvetne radnike.

– Ukupan prosek u prosveti je 80.000, bez obzira na fond radnih sati naša je obaveza da onima koji uče i vaspitavaju našu decu povećamo platu, naveo je Vučić i dodao da tu spadaju i profesori na fakultetima, kao i da će procenat biti veći i od povećanja penzija.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da je Srbija zabeležila stopu rasta u drugom kvartalu od 4,2 odsto, što je važan i veliki rezultat za zemlju i pokazatelj da je ona na dobrom putu, da je izvesna i sigurna budućnost.

Predsednik je najavio i da će pre kraja septembra na snazi biti Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je sada u pripremi, kojim će se ograničiti kamatne stope na kredite, kartice i dozvoljeno prekoračenje. Najavio je i smanjenje kamatnih stopa, za koje kaže da će posebno značiti mladim ljudima i mladim bračnim parovima.

Kreću razgovori sa bankama, ali ćemo taj zakon doneti i nećemo im dozvoliti da sporednim troškovima to nadoknade, rekao je Vučić.

1.000 dece manje rođeno, povećanje roditeljskog dodatka za drugo i treće dete

Predsednik Srbije izjavio je danas da je ove godine u Srbiji rođeno oko 1.000 dece manje u odnosu na isti period prethodne godine, te najavio povećanje roditeljskog dodatka – najveće za drugo i treće dete.

On je novinarima u Vili Mir u Beogradu rekao da će od 1. novembra roditeljski dodatak za prvo dete iznositi 4.336 evra (4.307 do sada), dok će dodatak za drugo dete biti povećan na 6.344 evra.

„2.000 evra više nego što je bilo do sada. Neću da se poredim sa regionom, različiti su sistemi, ali je ovo ubedljivo najviše“, naveo je Vučić.

Dodatak za treće dete, prema njegovim rečima, biće povećan na 20.500 evra, a za četvrto dete na 27.230 evra.

„Ja stvarno mislim da je za našu zemlju veliki novac i da time pokazujemo da su nam deca najvažnija“, ocenio je on.

Govoreći o podatku da je 1.000 dece u Srbiji manje rođeno nego u istom periodu prethodne godine, Vučić je kazao da je to „manji pad nego što imaju drugi u regionu“.

„Ali je pad i užas je. Moramo da imamo decu“, kazao je predsednik, dodajući da Srbija ima rast u siromašnim krajevima, ali da „tamo gde žive najbogatiji ima drastičan pad novorođene dece“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari