Vučić u Nišu sa čelnicima gradova i opštinaFoto: Z. Miladinović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Nišu da će brza pruga od Beograda do Niša biti završena za manje od četiri godine i da će građani tada “od Beograda do Niša moći da stignu za samo dva sata”.

Vučić je na konferenciji za novinare kazao da će uskoro krenuti i izgradnja železničke obilaznice oko Niša, što je veoma važno za građane tog grada pošto im pruga prolazi kroz centar, a da je rok za završetak obilaznice decembar 2024.

Predsednik je naglasio da je, ipak, izgradnja brze pruge koju će dobiti Niš ubedljivo najvažniji projekat, jer se time Niš stavlja na mapu jednog od najvažnijih mesta od Beča do Istanbula i dobija puni značaj kao saobraćajni čvor.

On je precizirao da će obilazna pruga oko Niša biti duga 22 kilometra, da je vrednost projekta 150 miliona evra, ali da cene građevinskog materijala stalno rastu, pa će ona biti i veća.

Vučić je najavio i da će već u martu početi izgradnja stadiona “Čair”, za 20.000 gledalaca, koji će biti “velelepan, fantastičan i fudbalska lepotica”.

On je taj stadion predstavio kao “razvojni projekat za jug Srbije”.

Prema njegovim rečima, ključni projekti za lokalne samouprave u Nišavskom okrugu su ipak vodosnabdevanje i kanalizaciona mreža, za čiju izgradnju i unapređenje  je već obezbeđen novac.

Vučić je kazao da je iz tekućih budžetskih rezervi za Nišavski okrug izdvojeno 600 miliona dinara, od kojih 450 miliona za grad Niš, za pokrivanje gubitaka i finansijsku konsolidaciju budžeta.

„U Nišu i Nišavskom okrugu smo prethodnih godina napravili velike promene. U lokalnim samoupravama ovog okruga stopa rasta prosečnih plata je 50 odsto, u Nišu recimo 67 odsto. Značajno je manji broj nezaposlenih, otvorili smo sedam fabrika i imamo još četiri velike investicije koje izuzetno važne da ojačaju krvnu sliku Niša. Bio bih zadovoljan kada bih mogao da kažem da smo u Niš doveli deset stranih investitora i fabrika”, rekao je.

On je dodao da je 2012. godine prosečna plata u Nišu bila 316 evra, a da danas ona iznosi 526 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari