Misteriozna Vučićeva dobra vest o kojoj ne može da govori: Da li Srbija konačno dobija investicioni rejting? 1Printskrin TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se provozao do Subotice vozom nemačkog Dojčebana koji je testirao novu deonicu brze pruge od Novog Sada, nakon što je jutros imao sastanak sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Prilikom ove vožnje sa prvom damom, Vučić je poslao jednu pomalo kriptičnu, ali nesumnjivo optimističnu poruku.

„Ogromne promene su u zemlji. Imali smo danas tešku diskusiju sa misijom MMF, ali smo na dobrom putu. Nadam se veoma dobrim vestima u narednih 48 sati. Ne smem nikom ništa da kažem, jer mogu da pokvarim. Saznaćete petak noć ili subota ujutro“, najavio je Vučić.

Dobra vest o kojoj je govorio Vučić mogla bi biti konačno dobijanje investicionog rejtinga.

Name, rejting agencija Standard end Purs (S&P), jedna od velike trojke, najavila je za sutra objavu jesenje procene kreditnog rejtinga Srbije. S obzirom da se radi o američkoj kompaniji, zbog vremenske razlike može se očekivati objavljivanje najnovije ocene u petak uveče, baš kao što je predsednik Srbije najavio.

Srbija kod S&P, kao i kod druge velike agencije Fič (Fitch) trenutno ima rejting BB+ sa pozitivnim izgledima, što je tzv. špekulativni ili neinvesticioni rejting, ali samo jedan korak ispod investicionog rejtinga.

Kod treće agencije, Mudiz (Moody’s), rejting Srbije je Ba2, što je dva nivoa ispod investicionog.

Pozitivnoj oceni S&P može doprineti i neočekivano povećanje srpskog BDP-a za oko osam odsto nominalno, a za 1,3 procentna poena realno za 2023. godinu, nakon objave RZS.

Na ovo se osvrnuo i Vučić u Subotici podelivši „ekskluzivnu“ informaciju da je „po novoj metodologiji Evrostata i Evropske unije, javni dug Srbije 46,5 odsto BDP-a“. Inače, do juče je BDP iznosio 50 odsto BDP-a.

„Provodili smo teške mere i trošili onoliko koliko možemo. Zato je razgovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) uvek od suštinskog značaja, drugim političarima nije. A za mene je to najvažniji sastanak uvek i bio je težak sastanak“, poručio je Vučić dodavši da sada predstoje „besane noći“, jer će misija MMF u Srbiji biti 10-12 dana i na kraju opet doći kod njega i biće teško postići dogovor, posebno zbog troškova kupovine borbenih aviona rafal.

Ukoliko bi dugoročne hartije od vrednosti Srbije dobile investicioni rejting, našle bi se na radaru brojnih investicionih i penzionih fondova koji ne ulažu u špekulativne hartije, već samo one sa investicionim rangom. To bi eventualno moglo dovesti do smanjenja kamatnih stopa na javni dug koje bi Srbija morala da plaća.

Takođe, s obzirom da rejting agencije dubinski analiziraju stanje ekonomije i javnih finansija zemlje, njihova ocena služi i kao indikator za privatne investitore.

Srbija ima bolji investicioni rejting od zemalja u regionu, kao što su Bosna i Hercegovina (B+ i B3), Crna Gora (B+ i B1‚), Albanija (BB- i B1) i Severna Makedonija (BB-).
Međutim, zaostajemo za članicama Evropske unije (EU) iz regiona, kao što su Hrvatska (BBB+ i Baa2), Bugarska (BBB i Baa1), Rumunija (BBB- i Baa3) i Slovenija (AA- i A3).

Siniša Mali, ministar finansija i potpredsednik Vlade Siniša mali u današnjim razgovorima sa MMF-om ocenio je da Srbija nastavlja da raste uprkos krizi.
„U prvoj polovini godine naša zemlja je druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Sada je prilika i da nastavimo da ulažemo u kapitalne investicije, i na tome će se zasnivati budžet za 2025. godinu, a sa druge strane je važno i da ostanemo fiskalno odgovorni. Ovo je prilika koju ne smemo da propustimo, pre svega zbog toga što ćemo biti domaćini izložbe Ekspo 2027 i što možemo u kratkom periodu da promenimo zemlju na bolje. Imamo najnižu stopu nezaposlenosti u istoriji, javni dug pod kontrolom, visoke strane investicije, imamo bafere i dosta novca na računu, ali su spoljni rizici i dalje tu i zato moramo da budemo oprezni” rekao je prvi potpredsednik Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari