Plan finansijske konsolidacije ima za cilj da se napravi zdrava osnova za povećanje plata i penzija, izjavio je juče ministar finansija Srbije Dušan Vujović, na otvaranju Samita ministara finansija i guvernera „Finansijska budućnost regiona“ koji je u organizaciji nedeljnika NIN, u Bečićima okupio predstavnike svih zemalja regiona. Vujović je rekao da u junu očekuje deficit od 49 milijardi dinara, dok će do kraja godine iznositi 114 milijardi dinara, umesto planiranih 190 milijardi. On je najavio da bi o eventualnom povećanju plata i penzija bilo moguće da se razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom već krajem avgusta, i ponovio da država ne sme da bude najznačajniji izvor zapošljavanja, već da to mora da bude privatni sektor.


Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić je na Samitu u Bečićima izjavio da Crna Gora mora staviti sve svoje resurse u funkciju kako bi uspela da poboljša svoje fiskalne parametre.

– Crna Gora je planirala rast BDP na 3,8 odsto, dok je MMF ovaj pokazatelj procenio na 4,7 procenata. Najvažnije nam je da tekuću potrošnju ne finansiramo iz novog zaduživanja – rekao je Žugić.

Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske, rekao je da nema finansijske konsolidacije BiH i RS dok se ne sredi situacija u javnim preduzećima i dok se ne smanje troškovi države.

– RS će u 2015. više zaraditi nego što će potrošiti, ali ona je samo deo federacije. Naš javni dug je 46 odsto BDP, ali i to je za nas previsoko. Sve dok ne padne ispod 40 odsto teškoća će biti. Zbog toga nam je aranžman sa MMF značajan i on je na nivou federacije već obezbeđen – ocenio je Tegeltija.

Na skupu je bilo reči i o ogromnim štetama po državne budžete zbog nelegalne trgovine rezanim duvanom i cigaretama, ali je istaknuto da borba protiv toga daje prve rezultate, budući da je samo u regionu Zapadnog Balkana za prvih pet meseci ove godine zaplenjeno devet puta više rezanog duvana nego za celu prošlu godinu – 1.446 tona na kraju maja ove u odnosu na 162 tone na kraju prošle godine. Najviše ilegalnih tokova rezanog duvana je prekinuto u Srbiji i Hrvatskoj, koje čine 99 odsto zaplena na tržištima regiona.

– Jasno su vidljivi rezultati državnih organa u zajedničkoj borbi protiv ilegalne trgovine duvanskim proizvodima, pogotovo rezanim duvanom, i kompanija Japan Tobako International snažno podržava takav pristup. Izazov će biti da se održi ovakav trend u narednom periodu u Srbiji i Hrvatskoj. Štaviše, neophodna je odlučnija borba protiv šverca duvanskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Albaniji, jer se beleže zabrinjavajući poremećaji legalnog tržišta. Podržavamo Crnu Goru u daljem sprečavanju tranzita duvanskih proizvoda bez legalnog porekla, dok je za Makedoniju pohvalno uvođenje elektronske evidencije farmera, budući da je reč o državi koja ima veliku sopstvenu proizvodnju duvana – izjavio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI za Zapadni Balkan.

Pekez je dodao da je neophodno postojanje akciznih kalendara koji predviđaju postepeno i predvidljivo povećanje akciza u svim zemljama regiona na duži rok. Naime, nelegalna trgovina po pravilu procveta kao posledica preteranog povećanja akciznog opterećenja pošto potrošači uvek traže alternativu u jeftinijim proizvodima.

U regionu Zapadnog Balkana učešće akciza i PDV-a na duvanske proizvode iznosi i do 12 odsto ukupnih budžetskih prihoda, pa je tako u 2014. duvanska industrija doprinela sa oko 2,3 milijarde evra u budžete zemalja ovog regiona.

– Nelegalna trgovina je, nažalost, među najvećim igračima na tržištu, budući da se procenjuje da učestvuje sa 15 odsto u ukupnoj potrošnji duvanskih proizvoda na Zapadnom Balkanu. Zbog toga je neophodno da vlade svih zemalja regiona zadrže fokus na borbi protiv šverca i sive ekonomije kao jedne od ključnih poluga za popravljanje javnih finansija. Takođe, neophodna je regionalna saradnja, budući da se sve vlade suočavaju sa istim problemima i istim kriminalnim grupama“, zaključio je Pekez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari