Vujović: U 2017. rast BDP-a preko tri odsto 1

Budžet za narednu godinu formira se u očekivanju da bruto domaći proizvod Srbije u 2017. godini bude preko tri odsto, a budžetski deficit 1,7 odsto, izjavio je juče ministar finansija Dušan Vujović na Rajfajzen privrednoj konferenciji povodom 15 godina poslovanja u Beogradu, nazivajući ga umereno razvojnim.

Ministar finansija je izrazio očekivanje i da će inflacija biti na nivou oko jedan odsto. On je istakao da je predlog budžeta poslat svim ministarstvima i da očekuje njihove komentare.

Takođe, prema njegovim rečima jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara biće isplaćena najverovatnije 23. novembra ili u svakom slučaju do kraja meseca.

„Ovu pomoć će dobiti svi, ali će posebno biti značajna za više od milion penzionera u Srbiji koji primaju najnižu penziju“, izjavio je Vujović.

Prema njegovoj oceni, BDP bi naredne godine mogao porasti i za 3,5 odsto i to na osnovu rasta u svim proizvodnim sektorima, ali i na osnovu domaće tražnje, kao i izvoza i investicija. Vujović je najavio i da će BDP u 2016. godini na kraju biti veći od 2,7 odsto, a takođe se pohvalio i trenutnim suficitom u budžetu od 52,4 milijarde dinara.

U ovoj godini kapitalne investicije probiće budžet, a ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je na istoj konferenciji da je ukupna vrednost infrastrukturnih projekata koji se realizuju u Srbiji šest milijardi evra i da će u naredne tri godine biti realizovani projekti od još tri milijarde evra. Prema njenim rečima, vrednost građevinskih projekata u prvih pet meseci ove godine povećana je za 59 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Na komentar da neki ekonomisti smatraju da štede još samo Srbija i Nemačka i da potrošnjom treba pogurati rast, Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, podsetio je na skorašnja iskustva Srbije.

„Kada smo imali najveći deficit, imali smo i recesiju. Podsticanje potrošnje nije dalo nikakav efekat na rast BDP-a. Sada, kako se sređuju javne finansije, imamo stabilnost cena i pad kamatnih stopa, a imamo i privredni rast. Standardna ekonomska politika kod nas je dala rezultate. Na kraju, svima nam je cilj rast, ali ne da dođemo do njega tražeći prečice“, rekao je Vučković dodajući da je vlada donela odluku o povećanju plata i kratkoročnoj isplati penzija u saradnji sa MMF-om.

On je istakao da će deficit ove godine izneti oko 700 miliona evra i zapitao se treba li nam dodatni trošak od 120 miliona evra za plate i penzije, ako planiramo i sledeće godine da smanjujemo deficit.

„Ne treba zaboraviti da je odnos mase penzija i BDP-a u Srbiji i dalje iznad zakonskih i ekonomskih granica i viši nego u drugim uporedivim državama“, podsetio je Vučković.

On je istakao i da su u reformama najdalje odmakle Železnice Srbije, ali da se pored toga ništa ne dešava, a spomenuo je i društvena preduzeća u restrukturiranju za koje je ove godine odlučeno da se rešavaju kroz UPPR.

„To znači da im niko ne oprašta dugove i da im država ne uliva novac. Videćemo šta će pisati u budžetu za narednu godinu. Ako vidimo sredstva za subvencije za ta preduzeća onda je pitanje čemu UPPR. Stečaj i bankrotstvo ne smeju da se izbegavaju po svaku cenu jer je trošak onda mnogo veći za sve“, poručio je Vučković dodajući da je ipak u poslednje dve godine Srbija mnogo sređenija zemlja nego što je bila i da odavno makroekonomski pokazatelji nisu bili ovako dobri.

Veselin Pješčić, viceguverner Narodne banke Srbije, istakao je da kamatne stope na kredite i u dinarima i u evrima padaju poslednjih godina tako da se privreda danas zadužuje u dinarima po šest, a stanovništvo po 11 odsto.

„Imamo ekspanziju kreditiranja stanovništva i sporiji rast kreditiranja privrede. Raduje nas da su neke banke izašle sa ponudom stambenih kredita u dinarima i to sa atraktivnim kamatnim stopama“, istakao je Pješčić.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović ocenio je da je odličan rezultat ostvaren kada je reč o inflaciji, u reformi tržišta rada, u građevinarstvu, posebno izdavanju građevinskih dozvola.

„Vrlo je važno da su krenule i investicije. Raste broj kredita za investicije, a raduje nas i izvršenje budžeta, kao i to što je stavka kapitalne investicije probijena, što je jako dobro. Investicije su ono što nam treba“, naglasio je Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari