Vujović: U 51 nedelji suficit, onda u 52. vraćamo dugove gubitaša 1Ekonomski samit u Bečićima Foto: Aleksandar Milošević

„Srbija je prošle godine 51 nedelju imala suficit. Onda smo u 52. nedelji prešli na deficit“. Ministar finansija Srbije Dušan Vujović upravo je ovim rečima plastično pokušao da objasni ekonomsku politiku Vlade Srbije.

Kako je rekao učesnicima ekonomskog samita koji se održava u Bečićima, država novac koji joj ostane na kraju godine koristi kako bi “iz korpe dugova” preuzela one koji su iz određenog razloga opravdani.

“Tako, kada smo preuzeli dugove Srbijagasa, mi to nismo uradili zbog tog preduzeća, nego da bismo građanima Srbije obezbedili neometano snabdevanje gasom”, rekao je Vujović. On je i preuzimanje dugova na kraju 2016, kada je Vlada recimo za obaveze Petrohemije dala 105 miliona evra, opravdao time da je država htela da pokaže da podržava razrešenje u ovom sektoru.

“Naš konzervativni pristup zahteva da planiramo niži rast, što se sada zbog slabijeg rasta u prvom kvartalu pokazalo kao dobro”, rekao je Vujović, aludirajući na to da je u prva tri meseca ove godine, zbog drastičnog pada u prizvodnji struje, BDP u Srbiji porastao za samo jedan odsto, što otežava Vladi da ostvari planirani privredni rast od tri odsto u 2017.

“Mi planiramo manje i prihode i rashode, i zato već tri godine uzastopno premašujemo planirani rezultat. Zaključno sa majom, Srbija ima za 71 milijardu dinara bolji rezultat od projektovanog, pošto smo imali za 44 milijarde veće prihode i za 27 milijardi manje rashode od plana. To je do maja 600 miliona evra više”, podsetio je Vujović, rekavši da pozitivan rezultat očekuje i u junu.

On je dodao da će zbog toga tokom predstojeće revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom biti snižena stopa budžetskog deficita planiranog za ovu godinu.

“Od početka reformi, mi smo deficit smanjili sa tadašnjih 6,6 odsto na 1,3 odsto, prema revidiranim podacima. Imamo strategiju da sve nominalne veličine stavimo pod kontrolu, odnosno da vodimo računa o strukturnim promenama”, rekao je Vujović, dodavši da su svi jednokratni pozitivni rezultati dobri, ali da ih Vlada ne računa u svoje dugoročne planove, već da u obzir uzima one veličine koje će davati efekte tokom više godina, a ne samo u jednoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari