Za 11 meseci Srbiju posetilo 2,3 miliona turista 1Ilustracija Foto: Beta/Dragan Gojić

Od početka godine Srbiju je posetilo 2,3 miliona turista, od toga gotovo 790.000 stranih, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U novembru je bilo za 86,4 odsto više turista nego novembra prošle godine, a broj noćenja je u istom preiodu bio za nepunih 52 odsto veći.

Rast broja gostiju od početka godine do kraja novembra u odnosu na isti period prošle godine bio je 37,4 odsto, za čak 86 odsto je bilo više stranih turista u tom periodu, dok je kod domaćih zabeležen rast od 21,6 odsto.

Veliki rast beleže najveći gradovi, u Novom Sadu je za prvih 11 meseci ove godine bilo 70 odsto više turista, u Beogradu više od 73 odsto.

Dvocifren rast broja gostiju beleže i Sokobanja, Vrnjačka Banja, Rusanda, Vrdnik, Palić, rast u Bukovičkoj bio je veći od 168 odsto, dok je blagi pad u Prolom, Vranjskoj i Banji Trepči. U banjama je rast veći od 75 odsto, dok je na planinama od početka ove godine u odnosu na prošlu rast 15 odsto, najveći na Tari, čak 96 odsto.

Najviše stranih gostiju u Srbiji ove godine bilo je iz BiH, više od 92.000, potom iz Rusije, Nemačke i Crne Gore ugostili smo više od po 50.000 turista. Veliki broj gostiju je tokom 2021. u Srbiju došao iz Turske i Severne Makedonije.

Porast broja gostiju beležimo sa svim zemljama, osim sa Izraelom, Kinom i Bugarskom, iz koje je ove godine stiglo za 30 odsto gostiju manje nego godinu dana ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari