Za domaće turiste 100.000 vaučera naredne godine 1Zlatiborska žičara Foto: N. Kovačević

Novih 100.000 vaučera za subvencionisani smeštaj biće na raspolaganju građanima od 1. januara naredne godine. Godinama unazad Vlada izdvaja deo sredstava, ove godine domaći turisti iskoristili su 150.000 vaučera, a za narednu budžetom je planirano 500 miliona dinara. Za sada.

Poslednjih godina vaučeri su “planuli” vrlo brzo, te je država povećavala i odobravala nove. Zato se vlasnici smeštaja nadaju da će i ove godine biti tako.

Svaki vaučer je na iznos od 5.000 dinara, a njime se može platiti isključivo smeštaj u nekom od objekata koji su se prijavili i to za boravak ne kraći od pet dana. Spisak ugostitelja je svake godine sve duži, a najtraženije destinacije su banje – Sokobanja i Vrnjačka, ali i planine Zlatibor, Kopaonik.

Vlasnica “Vile Slavica” u Vrnjačkoj Banji Slavica Maksić za Danas kaže da godinama imaju goste koji dolaze sa vaučerima za subvencionisani smeštaj i da sada čekaju samo poziv za narednu godinu da bi mogli da se prijave.

“Svakako da planiramo da to uradimo, samo prve godine kada su krenuli vaučeri nismo se prijavili jer bila sam nepoverljiva kako će to da izgleda. Ali od druge godine jesmo i nastavićemo”, kaže Slavica Maksić, koja u centru Vrnjačke Banje izdaje devet soba.

Veliki broj gostiju koji dolaze u njen smeštaj su upravo oni koji koriste vaučere, a sa ovogodišnjom sezonom, kaže, nije zadovoljna već prezadovoljna.

“Kada se puno radi ima rezultata, nama je smeštaj lep, svaka soba ima kupatilo i svake godine sin i ja sredimo po nešto, ove godine smo celu kuću okrečili. Moraš da daš da bi dobio nešto”, ističe Maksić i napominje da većina gostiju dolazi tokom proleća i leta i da je među njima dosta onih koji imaju vaučere.

Miljan Gavrilović ima apartamane u Lukovskoj Banji. Ova sezona mu je, kako kaže, bila solidna, za nijansu više gostiju su imali prošle, 2020. godine. U celoj Lukovskoj banji u ponudi ima nekih 200 ležajeva u privatnom smeštaju, ističe, a on ih ima 28 u ponudi.

“Ove sezone imali smo 100 gostiju sa vaučerima, što je dobro, prethodne je bilo nekih 300 gostiju, ali je bez obzira na početak korone i vreme bilo bolje, tako da je bilo više zainteresovanih”, kaže Gavrilović.

Gosti su mahom penzioneri, ističe, ali ima i dosta onih koji još ne znaju ili ne umeju da koriste vaučere ili nisu upućeni, iako već godinama postoji ova akcija.

Kada prijava za vaučere počne, oni se podnose lično, a zainteresovani su u obavezi da na šalterima Pošte podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana, to znači da period od dana podnošenja prijave do prvog dana korišćenja aranžmana ne sme da bude kraći od 30 dana.

Iako su penzioneri ti koji najčešće koriste vaučere za odmor na njega pravo su do sada imali i svi nezaposleni, ali i oni koji imaju pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni čija zarada ne prelazi 70.000 dinara mesečno, kao i ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima koja nisu veća od ovog iznosa, ali i oni koji primaju naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu i nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bavi isključivo poljoprivredom, te studenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari