Za Fijat grande pandu država pravi poseban fond za subvencije 1Foto: Z. S. M.

Za subvencionisanje kupovine automobila „fijat grande panda“ koji će proizvoditi fabrika u Krgujevcu biće poseban fond, najavila je danas državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov.

„Država je ove godine odlučila da subvencioniše samo električna vozila, za šta je odobreno 170 miliona dinara, dok će za Fijat grande pandu biti poseban fond čim ta vozila budu na tržištu“, rekla je Pavkov za RTS.

Subvencije će, kako je najavila od 250 do 5.000 evra, u zavisnosti od kategorije automobila. Pre nedelju dana u Kragujevcu je počela probna proizvodnja električnog automobila „Fijat grande panda“, a serijska proizvodnja trebalo bi da počne za dva meseca.

Električnih automobila u Srbiji ima manje od jednog procenta, a jedna od mera države za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine je subvencionisanje kupovine takvih vozila.

Subvencije za kupovinu električnih automobila su od 250 do 5.000 evra, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine.

Za subvencije, kako je navela Pavkov, može da konkuriše fizičko, pravno lice ili preduzetnik, do utroška sredstava ove godine ili najkasnije do 31. oktobra.

„Za električne mopede i lake tricikle subvencije su 250 evra, a za električne motocikle, teške tricikle, lake i teške četvorocikle su 500 evra. Za putnička vozila do devet sedišta i teretna vozila koja ne prelaze teret od 3,5 tona, izdvajamo 5.000 evra“, rekla je ona.

Dobra vest je, kako je istakla, da je još na raspolaganju 63 miliona dinara, jer je 107 miliona dinara od početka godine, kad je počela da se sprovodi uredba o subvencionisanju, već rezervisano.

„Ove godine smo se usredsredili samo na električna vozila zato što su ona sto posto ekološka. Nema nikakvog sagorevanja, emisije zagađujućih materija, nema korišćenja ni ulja koje posle mogu na neadekvatan način da se nađu u životnoj sredini“, rekla je Pavkov.

Program subvencionisanja kupovine ekološki prihvatljivijih vozila počeo je 2020. godine kada je država izdvojila 120 miliona dinara i kada je kupljeno 112 vozila (samo četiri električna).

Prošle godine je od planirana 444 miliona dinara za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila potrošeno 97,59 odsto ili 433,27 miliona dinara.

„Do danas je subvencionisana kupovina 2.500 električnih i hibridnih vozila, a samo za ovu godinu je obezbeđena kupovina za 187 električnih vozila“, rekla je Pavkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari