Za isti posao muškarcima 8,7 odsto veća plata

Nejednakost u zaradama među polovima u Srbiji manja nego u EU

Ostavite komentar


  1. Dakle do te bombastične cifre iz naslova došli ste poređenjem žena i muškaraca zanatlija i fizikalaca. A nagađate da se još radi i o IT sektoru i direktorima.
    Za ove prve, zanatlije i fizikalce stvar je prilično samoobjašnjavajuća – ko jače zapne dobije veću platu.
    Za programere je opet teško odrediti šta je „isti posao“. Nije isto klepati sajtove u WordPressu i praviti aplikacije i 3d renderovanje, a to kanda pokušava da se strpa u isti koš.
    U tu statistiku se nekako ne uklapa podatak da je 80 posto sudija i direktora škola ženskog pola kao i da je plata svih zaposlenih u školstvu zdravstvu, vojsci i policiji po difoltu ista za sve a samim time i za oba pola.
    Tako da nam ostaje razlika u platama kasirki i kasira i možda još konobara i konobarica mada se ne bih zakleo da su tu muškarci u nekoj prednosti.

  2. Niko ne govori o rodnoj ali i drugoj nejednakosti kod Nobelovih nagrada za fiziku ili hemiju ili Fildsovoj nagradi za matematiku, koja je u matematici ekvivalent za Nobela. Zašto tu nema više žena (ima ih jedva 2-3% ili ni toliko), Roma ili Afrikanaca?! U Silicijumskoj dolini u Kaliforniji, tehnološkom centru sveta, kažu da je polno-rasni sastav otprilike sledeći: Belci 80%, Azijati 20%, muškarci 100%. Jedan poljski poslanik u Evropskom parlamentu je pre izvesnog vremena osuđen zbog „govora mržnje“ jer je rekao da žene i moraju zarađivati manje jer su fizički slabije i manje osposobljene za teže i zahtevnije poslove. Naveo je i da među 100 najboljih šahista na svetu (gde se ne diže ni kašika) nema nijedne žene i da je na Olimpijadi iz teorijske fizike u Poljskoj najbolje plasirana žena bila na 800.mestu. Optužen je za govor mržnje mada su podaci koje je naveo sasvim tačni.

Ostavite komentar


Ekonomija

DRI: Najveće nepravilnosti kod javnih nabavki 7

DRI: Najveće nepravilnosti kod javnih nabavki

"Državna revizorska institucija (DRI) u 2023. godini objavila je ukupno 582 revizorska proizvoda i to 304 izveštaja o reviziji i 278 poslerevizionih izveštaja", rekao je Duško Pejović, predsednik DRI i generalni državni revizor, predstavljajući Izveštaj o radu DRI za 2023. godinu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.