Sa brojem socijaldemokratskih stranaka na političkoj sceni, Srbija bi svakako mogla da se pohvali. Međutim, vidljivo je da većina tih partija, osim što nosi naziv te ideologije, nije privržena socijaldemokratiji u praksi. Ono što srpski političari iskorišćavaju jeste činjenica da veliki broj građana podržava ono što socijaldemokratija predstavlja – jednakost, socijalnu pravdu…


Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto je važno mlade iz Srbije dodatno edukovati kada je reč o fenomenu socijaldemokratije, jer se naša zemlja nalazi među retkim evropskim državama koje zloupotrebljavaju ovaj pojam. Studijsko putovanje u Berlin, koje je organizovala Fondacija Fridrih Ebert u Srbiji, omogućilo je da šezdesetak mladih iz Srbije, različitih profila, vidi kako funkcioniše socijaldemokratija u Nemačkoj, a pored toga i da se upute u rad najznačajnijih nemačkih institucija, poput Bundestaga.

Program FES-a bio je odlično koncipiran, pa su učesnici takođe bili u prilici da saznaju zvanične stavove vladajuće koalicije o odnosima sa Srbijom, kosovskom pitanju, viznom režimu, koji se trenutno preispituje zbog sve većeg broja zahteva za azil iz zemalja Zapadnog Balkana, pa tako i iz Srbije.

S druge strane, opoziciona Socijaldemokratska partija Nemačke na neka pitanja o vezama sa Srbijom gleda drugačije, što se iz razgovora s poslanikom SDP u Bundestagu Ditmarom Nitanom moglo i zaključiti, poput toga da ova stranka ne bi uslovljavala zvanični Beograd da prizna nezavisnost Kosova, kao i da viznu liberalizaciju ne treba ukidati, jer to nikome ne bi odgovaralo. Saradnja nemačkih institucija je na višem nivou nego u Srbiji i učesnici studijskog putovanja mogli su u to da se uvere, te da nauče kako to funkcioniše u vodećoj zemlji Evropske unije.

Pored važnih predavanja i razgovora u nemačkom parlamentu, Ministarstvu ekonomije, sedištu FES-a, mladi iz Srbije imali su priliku i da se upoznaju s radom srpske ambasade u Berlinu i popričaju sa ambasadorom Ivom Viskovićem.

Nemačka jeste najveći donator i partner Srbije i nesumljivo želi da nastavi saradnju s našom zemljom na svim poljima. Posebno bi trebalo istaći da se sledeće godine održavaju parlamentarni izbori u Nemačkoj, gde bi snage mogle da se promene. Iz svega viđenog i naučenog na ovom putovanju u Berlin, čini se da bi SDP imao još jače veze sa srpskim vlastima nego što ih ima vladajuća koalicija na čelu s kancelarkom Angelom Merkel.

Strateški partneri

Srbija je glavni strateški partner nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj u jugoistočnoj Evropi, koje novac, između ostalog, daje za projekte u infrastrukturi, zapošljavanju, javnoj administraciji. Od 2000. pa do 2011. ovo ministarstvo uložilo je 1,2 milijarde evra u Srbiju, dok je za ovu godinu predviđena suma od 81 milion evra.

Nemački sindikati i politika

U Nemačkoj su sindikati nezavisni od političkih partija, ali razgovaraju s njihovim predstavnicima u parlamentu kako bi se izborili za interese svojih članova. Takođe, normalno je da lideri sindikata podrže neke kandidate na izborima, ali to ne znači da će članovi da ih poslušaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari