Za koje poslove su vam potrebne usluge knjigovodstvenih agencija? 1Foto: Freepik

Ako ste vlasnik preduzeća, bez obzira na veličinu obrta, verovatno ste svesni koliko su knjigovodstvene agencije dragocena pomoć pri poslovanju. Pored usluga iz oblasti knjigovodstva i računovodstva, one nude čitav spektar usluga u oblasti radnog odnosa – od osnivanja firmi do regulisanja radnih odnosa i naknada zaposlenih.

Koje usluge tačno pružaju knjigovodstvene agencije i kako one olakšavaju vaše poslovanje, saznaćete u nastavku današnjeg članka.

Usluge iz oblasti knjigovodstva

Osnovne usluge iz oblasti knjigovodstva obuhvataju pripremu osnovnih knjigovodstvenih evidencija, vođenje poslovnih knjiga i evidenciju svih finansijskih izveštaja, transakcija i obračuna. Knjigovodstvena agencija će za vas izvršiti prikupljanje i knjiženje celokupne poslovne dokumentacije na mesečnom nivou i kontrolisati njenu ispravnost. Agencije takođe obrađuju knjigovodstvenu dokumentaciju i pripremaju finansijske izveštaje.

Usaglašavaju mesečne, kvartalne i godišnje bilanse (izvode iz banaka, fakture i sličnu dokumentaciju), vode registre osnovnih sredstava, evidenciju robnog i finansijskog knjigovodstva i mesečno usaglašavanje glavne knjige sa registrom. Proveravaju usklađenost dokumentacije i knjiženje transakcija u skladu sa domaćim računovodstvenim standardima i propisima. Ažuriraju i vode kadrovsku evidenciju, vrše obračun zarada i podnošnje poreskih prijava za poreze i doprinose zaposlenih.

Usluge iz oblasti računovodstva

Računovostvene usluge se odnose na prikupljanje i način knjiženja poslovne dokumentacije, kao i izveštavanje rukovodstva firme o finansijskom aspektu poslovanja i usaglašavanje sa međunarodnim standardima. U okviru računovodstvenih usluga knjigovodstvena agencija može implementirati računovodstveni sistem i interne akte, izvršiti usluge obračuna zarada, izradu završnog računa, izveštavanje računovodstva. Knjigovodstvene agencije u sklopu računovodstvenih usluga takođe vrše poreske usluge i daju podršku u radu sa revizorima.

Obračun zarada zaposlenih i HR

Profesionalne knjigovođe vrše obračune zarada zaposlenih, kao i druge zadatke koji se odnose na pitanja zaposlenja. Obzirom na česte promene Zakona, svi uslovi poslovanja moraju biti usklađeni sa važećim zakonskim odredbama Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje.

 Usluge obračuna zarada, naknada zarada i drugih primanja, kao i sve administrativne poslove, koji uključuju i kadrovsku evidenciju, najbolje je prepustiti profesionalcima. Knjigovodstvene agencije vrše personalnu administraciju i regulišu sva pitanja vezana za zapošljavanje stranaca.

Dozvole za strance

U spektar usluga koje pruža knjigovodstvena agencija spada i pomoć pri zapošljavanju nerezidenata – stranaca. Bilo da je reč o domaćoj firmi koja želi da zaposli stranog državljanina ili stranoj firmi koja želi da otvori poslovnicu u Srbiji, izdavanje potrebnih dozvola biće dragocena pomoć koja štedi vreme i novac. Usluge obuhvataju podnošenje zahteva za izdavanje boravišne dozvole, zahteva za izdavanje lične i radnih dozvola za posebne slučajeve zapošljavanja, kao i podnošenje zahteva za izdavanje radne dozvole za samozapošljavanje.

Pomoć pri osnivanju firme

Knjigovodstvene agencije mogu biti dragocena pomoć prilikom osnivanja firme. Pre nego pokrenete postupak osnivanja i registracije preduzeća, treba da znate kojoj pravnoj formi će pripadati vaše preduzeće. Dalja procedura će zavisiti od te odluke – da li ćete osnovati DOO ili ćete se jednostavno registrovati u APR-u kao preduzetnik.

Otvaranje firme može biti jednostavan zadatak, jer je sam postupak relativno brz i kratak, ali bitno je da ne napravite nijednu grešku u tom procesu, kako ne biste morali više puta da ga ponavljate. Knjigovodstvene agencije nude usluge konsultovanja tokom kojih možete dobiti odgovore na sve nejasnoće. Agencija vam može pružiti podršku i tokom samog procesa registracije privrednog subjekta.

Usluge poreskog savetovanja

Problemi sa porezom su nešto što želite da izbegnete, a mogu se javiti u svim delovima vašeg poslovanja. Zbog toga je bitno da osetljiva pitanja vode stručna lica. Dobro osmišljena poreska strategija može vam doneti velike poreske uštede, zato je poresko planiranje poslovnih transakcija mudar potez. Knjigovodstvena agencija sa iskustvom u poreskom savetovanju, koja pruža sveobuhvatne poreske usluge za pravna i fizička lica, može eliminisati ili ublažiti svaki poreski rizik i omogućiti vam da poslujete sa maksimalnom efikasnošću.

Neke od osnovnih usluga iz oblasti poreskog savetovanja su lokalno oporezivanje, izrada poreskih žalbi i prigovora, savetodavna podrška i međunarodno poresko savetovanje.

Usluge procene vrednosti

Usluge procene vrednosti firme i njenog kapitala su značajne za preduzeća koja donose odluke o daljem poslovanju. Razlozi zašto vam je potrebna procena vrednosti kapitala i imovine preduzeća mogu biti prodaja ili kupovina firme, korišćenje poreskih olakšica, promene pravne forme privrednog subjekta, donošenje strateških odluka, partnerski ili akcionarski ugovori, sporovi, finansijski izvštaji, itd.

Usluge studija o transfernim cenama

Sva privredna društva, pravna lica i preduzetnici koji poslovno sarađuju sa povezanim licima ili obavljaju transakcije imaju obavezu izrade studija o transfernim cenama i dostavljanja izveštaja nadležnim organima. Pored pomenutog izveštaja, koji je zakonska obaveza, transferne cene i transakcije moraju biti prikazane u poreskom bilansu preduzeća.

Knjigovodstvene agencije vrše usluge kreiranja studija o transfernim cenama, koje zatim podnose nadležnim poreskim organima. Na ovaj način dokazuju da su cene realizovanih transakcija sa povezanim licima usklađene sa tržišnim uslovima. Na ovaj način poreski organi sprečavaju manipulisanje i izbegavanje plaćanja poreza na dobit. Ako poslujete sa povezanim licima i imate zakonsku obavezu sastavljanja izveštaja o transfernim cenama, knjigovodstvena agencija vam može pružiti potrebnu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari