Za manje od tri godine cena litijuma pala za oko 80 odsto: Kako to utiče na računicu Rio Tinta? (GRAFIK)

Ostavite komentar


  1. Sa ovim kriminalcima na vlasti Srbija nije zemlja trećeg sveta nego šestog,nije čak ni zemlja nego deponija.Sve su uništili zlikovci.

  2. Za Kineze i Induse vec duze vreme se prica, pise i cak i na Yutube kanalu ima nekih filmova i prica o Natijum jonskim baterijama, podigli su nove fabrike i ja sam mnogo puta u komentarima, to komentarisao, nekada se objavi vise puta ne objavi. Niko od strucnjaka ne prica o tome. Sam g. Vucic je koliko se secam o Natrijumu kao sirovini za baterije pricao cini mi se prosle godine a od tada samo litijum. Ilon Mask prica o tome, cak prica i o Hidrogenu kao pogonskom gorivu Japanci imaju vozilo na Hidrogen. Svi pokazatelji govore o velikom padu cene litijuma, cak 80% sa predvidjanjem daljeg pada a mi pricamo o nafti Srbije. U komentarima sam svojevremeno cak rekao zasto prilikom posete Predsednika Si Djipinga g. Vucic nije pomenu mogucnost da se dobije licenca za Natrijum jonske baterije i time zavrsimo pricu o litijumu. Stvarno se postavlja pitanja sta iza svega toga stoji kada se toliko insistira na litijumu cija cena je toliko pala u poslednje vreme. Sigurno nece ici gore jer litijuma ima dovoljno i ide se na druge vrste sirovina, manje zagadjuju, jeftinije, lako za reciklazu i nema otrovnog otpada. pa onda se covek pita ima li pameti medj nama ili smo svi zatrovani. Ziveli

  3. Ako se citira izjava Ilona Maska „I Ilon Mask je rekao da su Kinezi jedina konkurencija na tržištu automobila. Oni su već razvili priču električnih automobila sa natrijum-jonskim baterijama koji će uskoro da preplave tržište. Natrijum-jonske baterije ne uništavaju životnu sredinu, mogu se naći bilo gde, svaka zemlja ih ima“ da li treba jos nesto reci o litijumu covek je poznat po razmisljanju o proizvodnji i koriscenju necega sto je lako dostupno, nije skupo i moze da traje duze i sigurnije. Ima li u Srbiji ljudi koji mogu da razmiljsaju bar 30% od ovoga coveka???? Ziveli

  4. Kaze „investitori smatraju da je Srbija zemlja treceg sveta“. A nije, a? Pa sta je onda? Demagogija u startu. I takvi hoce da im neko veruje.

  5. „Za manje od tri godine cena litijuma pala za oko 80 odsto!“
    Molim da neko pod hitno obavesti AVa o ovome!

  6. Pad cene Litijuma zbog zbog smanjene potražnje, pad prodaje i pad cene električnih automobila i Li-baterija, proizvodnja Natrijumovih, vodoničnih i drugih alternativnih baterija, sve su to činjenice koje će verovatno da nateraju Rio Tinto da odustane od daljih namera u Srbiji. Vučić je najavio da će Srbija iz Kine uvoziti električne automobile sa rezervnim delovima tj baterijama bez carine. To znači da ćemo odustati od proizvodnje istih jer su kineski naj jeftiniji na svetu.

  7. Ovo s Kinezima je cirkus.Bez tržišta i logistike štancati na milijune primjeraka,koji kao novi završavaju na deponijama diljem Kine.

  8. Kod nas ce za pare da se progura sve. Pojedinci na vlasti su sve prodali, zarada ličnih interesa, a koliko su zagrejani za ovo mora da im je dobra cifra ponudjena da proguraju.

  9. A kakva je „računica“ Srbije?! Da se samournišemo da bi se AV ušlihtao EU

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.