Ekonomista Aleksandar Stevanović ocenio je da je projekat izgradnje plovnog kanala Beograd – Solun megalomanski i da ne postoje šanse da bude realizovan. „Ne moramo se uopšte plašiti da ćemo se zadužiti, da ćemo ući u nešto što ne možemo finansirati jer nikakve su šanse da bilo ko uđe u izgradnju kanala čiji su troškovi na nivou godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Srbije“, rekao je on. Stevanović je istakao da Srbija nije u stanju čestito ni da očisti rečni „koridor sedam“, ni da na Dunavu izgradi infrastrukturu koja bi od te reke „mogla da učini razvojnu šansu Srbije, a kamoli da prokopava kanal kroz Moravu i Vardar“.

„Dakle, niti mi, niti bilo ko želi da finansira takav projekat. To će ostati samo jedna od mnogobrojnih grandioznih megalomanskih ideja koje su lansirane u našoj javnosti, a potom i zaboravljene“, rekao je Stevanović.

Podsetimo, glavni zagovornik izgradnje vodnog kanala Beograd – Solun, ministar prirodnih resursa Srbije Milan Bačević, započeo je posetu Kini gde će, kako je najavljeno, razgovarati sa kompanijama koje su pokazale interesovanje za saradnju ili strateško partnerstvo na realizaciji tog projekta. Kako je saopštilo to Ministarstvo, preliminarni razgovori o projektu plovnog kanala Beograd – Solun započeli su juče sa državnom kineskom korporacijom „Čajna Kečoup grup“. Na osnovu toga će biti urađena studija izvodljivosti, analize, provere i istraživanja mogućnosti razvoja i realizacije tog projekta. „Nacrt protokola o razumevanju, samo je prvi korak ka mogućoj realizaciji tog projekta i tek nakon toga, može se pristupiti donošenju konačne odluke, prikupljanjem svih raspoloživih podataka,

sugestija i uputstava o projektu“, navodi se u saopštenju. U Ministarstvu se ističe da za realizaciju tog nacrta protokola nisu potrebna sredstva iz državnog budžeta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari