Za novopazarski Bezistan ponovo se traži zakupac 1S. N.

Od danas teče rok za novi oglas za davanje pod zakup ugostiteljskog objekta Bezistan, koji se nalazi na južnom bedemu Novopazarske tvrđave.

Uslovi o zakupu ostaju isti kao na prvom oglasu, koji je nadležna komisija gradske uprave poništila jer je jedina pristigla prijava bila neispravna.

Pod zakup, na 30 godina, daje se objekat, koji se u dokumentaciji vodi kao zgrada ugostiteljstva površine 98 kvadrata. Najniži početni iznos je cena mesečne zakupnine od 882 eura, a zainteresovani zakupci su, uz pismenu ponudu, obavezni da uplate depozit u visini tri mesečne krije, 2.646 eura. Revidiranje cena mesečne zakupnine vršiće se svakih pet godina.

Bez saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, zakupac na objektu neće moći da izvodi nikakve radove, ali neće imati ni pravo da od gradske uprave traži nadoknadu ili odbijanje od mesečne zakupnine sredstva koja bude uložio u renoviranje i adaptaciju tog prostora.

Uz prijavu obavezno je dostavljanje idejnog rešenja sa ciljevima unapređenja turističke ponude u ovom gradu i očuvanja ambijentalne celine Novopazarske tvrđave sa Starom čaršijom. Beszistan može da se koristi samo za ugostiteljsku delatnost, a potencijalni kupci imaju i obavezu da dostave biznis plan.

Prvi oglas poništen je početkom prošlog meseca, jer je jedini ponuđač, mladi preduzetnik, izostavio da upiše iznos mesečne zakupnine koju nudi. Pred komisijom je obrazložio „da je ponudom od tri mesečne kirije smatrao svojom ponudom“. To nije prhvaćeno i oglas je poništen.

Više od šest decenija na Bezistanu su se smenjivali korisnici, zakupci, prezakupci, ali i vlasnici. Kulturno-istorijski spomenik od izuzetnog značaja, pre više od deset godina kada je privatizovano Ugostiteljsko preduzeće „Lipa“, postao je vlasništvo privatnog preduzetnika.

Gradska uprava je, skoro deceniju, vodila imovinsko-pravni spor i dokazivala da joj pripada taj prostor. Južni bedem je, konačno, u avgustu prošle godine, prešao u vlasništvo grada. Pre skoro pola godine počeli su radovi na sanaciji i restauraciji, za koje je sredstva obezbedilo Ministarstvo turizma.

Na Bezistanu su se smenjivali kafane, restorani, diskoteke, noćni i striptiz barovi. Svaki zakupac je dodavao još po nešto ne mareći mnogo za ambijentalnu celinu. Objekat je propadao i pretilo je njegovo urušavanje na jedan od centralnih gradskih kolovoza, pa je, 2018.godine, Republička građevinska inspekcija donela rešenje o zatvaranju, koje je sve do prošle godine bilo mrtvo slovo na papiru.

Devastirani objekat, na kraju, postao je stecište narkomana i beskućnika. U toku je prva faza restauracije južnog bedema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari