Vlada Srbije usvojila je odluku o raspodeli sredstava iz Nacionalnog investicionog plana za 2008. godinu, a ukupan budžet za planirane projekte iznosiće 47 milijardi dinara ili oko 587 miliona evra. U ovoj godini biće finansiran 971 projekat od čega je 601 novih, dok su ostali projekti započeti u prethodnim godinama.

Vlada Srbije usvojila je odluku o raspodeli sredstava iz Nacionalnog investicionog plana za 2008. godinu, a ukupan budžet za planirane projekte iznosiće 47 milijardi dinara ili oko 587 miliona evra. U ovoj godini biće finansiran 971 projekat od čega je 601 novih, dok su ostali projekti započeti u prethodnim godinama. Od 47 milijardi dinara novi projekti biće finansirani sa 24,8 milijardi dinara, a već započeti sa 22,1 milijardi. Najveći projekti koji će ove godine biti finansirani iz NIP su veliki infrastrukturni radovi kao što je izgradnja obilaznice oko Beograda, zatim autoputeva Niš-Dimitrovgrad i Leskovac-Preševo, rekonstrukcija Pančevačkog mosta i aerodroma Batajnica. Značajna sredstva biće izdvojena i za privlačenje direktnih investicija.

Selo za 21. vek

U Ministarstvu poljoprivrede koje je dobilo nešto više od dve milijarde dinara saznali smo da će najveći deo sredstava biti utrošen na ruralni razvoj i revitalizaciju poljoprivredne infrastrukture. Zahvaljujući finansijskoj podršci NIP biće pokrenut pilot projekat „Selo za 21. vek“. Za početak sredstva će biti uložena u osavremenjivanje seoskog života što bi trebalo da stimuliše mlade ljude da ostanu na selu. To, između ostalog, podrazumeva uvođenje Interneta i kablovske televizije, izgradnju vrtića i škola kao i organizovanje boljeg prevoza.

Prema podacima Kancelarije za Nacionalni investicioni plan, za dobijanje sredstava konkurisalo je čak 6.938 projekata, ali je odobreno samo 971. Pada u oči neravnomerna teritorijalna raspoređenost sredstava s obzirom na to da će za realizaciju projekata u centralnoj Srbiji biti potrošeno čak 36 milijardi dinara (721 projekat), vojvođanskim će pripasti samo devet milijardi dinara (191 projekat), a projektima na Kosovu i Metohiji 1,3 milijardi dinara (59 projekata).

Prioriteti

Prošle godine budžet NIP iznosio je 44,3 milijardi dinara, i prema rečima Dragana Đilasa, ministra bez portfelja zaduženog za NIP, utrošeno je 88 odsto tih sredstava. U 2006. godini u okviru NIP planirano je da bude potrošeno 388,6 miliona evra, a povučeno je samo 110 miliona evra. Prioriteti NIP su razvoj infrastrukture, povećanje zaposlenosti, obrazovanje i ruralni razvoj. Za razliku od prošle godine kada je NIP finansiran samo iz budžeta, ove godine sredstva će stići iz privatizacionih prihoda (najviše se očekuje od prodaje NIS), kredita međunarodnih finansijskih organizacija, kao i pretpristupnih fondova EU.

Projekte za finansiranje iz sredstava NIP mogu da prijave ministarstva i drugi državni organi i organizacije, javne ustanove, autonomne pokrajine, opštine, gradovi, grad Beograd i udruženja građana. Kada je reč o ministarstvima, najveći deo novca je iz Nacionalnog investicionog plana pripašće Ministarstvu za infrastrukturu, koje može da računa na 10,1 milijardi dinara. Za izgradnju obilaznice oko Beograda – od Dobanovaca do Bubanj potoka, biće utrošeno 2,5 milijarde dinara što će biti najveće pojedinačno izdvajanje iz NIP u ovoj godini. Za izgradnju autoputeva od Niša do Dimitrovgrada i od Leskovca do Preševa opredeljeno je 900 miliona dinara, a za rekonstrukciju Pančevačkog mosta 800 miliona dinara.
U Ministarstvu ekonomije kojem će pripasti sedam milijardi dinara rekli su nam da će, kao i prošle godine, novac biti usmeren u turizam i za regionalni razvoj, kao i za potrebe Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza radi podsticanja investicija. Inače, za privlačenje direktnih investicija i podsticaje za otvaranje novih radnih mesta biće izdvojeno 1,6 milijardi dinara. Na trećem mestu je Ministarstvo odbrane kojem će pripasti 2,7 milijardi dinara. U tom ministarstvu su nam rekli da su sredstva iz NIP raspoređena prema prioritetima, a tri najveća prioriteta su ulaganje u bazu Cepotina u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije, remont helikoptera i aviona, kao i rekonstrukcija aerodroma Batajnica. Prema podacima Kancelarije za NIP, za rekonstrukciju tog aerodroma biće utrošeno oko 362 miliona dinara. Plan Ministarstva odbrane je da osposobi ovaj vojni aerodrom da prima civilne avione, pre svega one koji obavljaju kargo transport, ali i putničke, posebno u slučaju kada je Aerodrom Nikola Tesla zatvoren zbog magle.
Ministarstvu zdravlja pripalo je 2,1 milijarda dinara koliko je dobilo i Ministarstvo rudarstva i energetike. U tom Ministarstvu saznali smo da su odobrena sredstva za 33 projekta od čega se čak 32 odnosi na razvoj infrastrukture, a jedan na obrazovanje. Najambiciozniji projekat svakako je nastavak izgradnje podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor za šta će biti izdvojeno 300 miliona dinara. Slede izdvajanja za gasovod kod Požarevca (od 220 miliona dinara) kao i izgradnja razvodnih gasovoda od Kruševca do Trstenika (154 miliona dinara), od Užica do Zlatibora (153,5 miliona) kao i gasovoda kod Kosjerića (107,7 miliona). Osim u gasifikaciju, novac će biti uložen i u unapređenje elektro-mreže, izgradnju trafo stanica i javno osvetljenje. Najmanje sredstava pripašće Ministarstvu spoljnih poslova (200 miliona), dok će i Ministarstvo za dijasporu dobiti 10,8 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari