Poreska uprava primila je ukupno 15.005 zahteva za refundaciju PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe. Najviše zahteva podneto je u Beogradu, čak 5.297, zatim u Novom Sadu 3.897, Kragujevcu 3.386, i u Nišu 2.425, saopštili su juče u PU.

 Najveći broj zahteva podnet je u ova četiri grada, dok je procenat onih koji su se odlučili da potraže povraćaj PDV u manjim sredinama izrazito mali. Rok za predaju zahteva bio je od 1. do 15. jula 2013. i to za nabavke u periodu prvih šest meseci ove godine.

Predsednica Udruženja Roditelj Dragana Soćanin kaže za Danas da su oni u početku zamerili državi, odnosno Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi zbog toga što informacija o ovome nije dovoljno dobro plasirana javnosti, tako da oni koji žive u manjim mestima nisu bili dovoljno informisani.

– Mislim da ni Poreske uprave u nekim gradovima nisu dovoljno dobro bile obaveštene o ovome, jer smo imali neke sporadične prijave roditelja koji su imali problema sa dokumentacijom. Međutim, većina roditelja koji su prošli proceduru i podneli zahteve imali su samo reči hvale – napominje Dragana Soćanin. PU će na sve zahteve odgovoriti u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva sa potrebnom dokazima, dok bi novac roditeljima trebalo da bude uplaćen na račun u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja Upravi za trezor.

Oni kojima je ovaj rok za podnošenje zahteva promakao, još uvek imaju mogućnost da refundiraju novac, ali će za to morati da sačekaju novi rok od 1. do 15. februara 2014.

– Apelujemo na sve roditelje koji to nisu uradili da sačuvaju fiskalne račune, ako treba i fotokopiraju ih da ne bi izbledeli i da zahtev podnesu u sledećem roku – ističe Soćanin.

Država vraća PDV na kupljeno mleko za odojčad, kašice, kolica, krevetac, stolice za hranjenje, autosedište i pelene. U toku prve godine života deteta može da se vrati PDV u vrednosti ne većoj od 40.000 dinara, dok se u narednoj godini taj iznos smanjuje na 30.000 dinara.

Uslovi

Uslovi za ostvarenje prava na povraćaj PDV su da dete nije starije od dve godine, da ukupna primanja roditelja nisu veća od 80.000 dinara mesečno, kao i da ne poseduju nekretninu vredniju od 200.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari