Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da je budžet Srbije za 2011. godinu realan i da predstavlja odraz ekonomske snage naše zemlje. Cvetković je na početku načelne rasprave o bužetu za 2011. godine u Skupštini Srbije rekao da je budžet u funkciji razvoja zemlje, ali i podizanja socijalne odgovornosti države.


On je kazao da se u 2011. godini planira primena postrkiznog modela rasta, koji se zasniva na razvoju industrijalizacije i podsticanju izvoza. Dodao je da je budžet usaglašen sa primenom tog modela. Premijer je ocenio da je ova vlada do sada već ostvarila ozbiljne rezulate na ostvarenju nacionalnih ciljeva i naglasio da Srbiju i u narednoj godini očekuju brojni izazovi zbog kojih je potrebno da bude snažna i stabilna. „Izbegli smo najgore, sprečili smo kolaps privrede i masovna otpuštanja radnika. Mnoge privrede su prošle mnogo gore“, rekao je premijer poslanicima. On je dodao da je vlada „u teškoj godini koja je iza nas preduzimala ozbilne antikrizne mere“ i poručio da će vlada i u nastupajućoj godini voditi sigurnu i stabilnu politku bez improvizacije i eksperimentalnih poteza koji bi ometali demokratski razvoj zemlje. Cvetković je ocenio i da je budžet Srbije podsticajan i da pruža podršku industrijskom razvoju i realizaciji infrastrukturnih projekata, da je zasnovan na štednji, ali i da ima i stabilnu funkciju, jer obezbeđuje normalno funkcionisanje državni funkcija. Takođe, naglasio je budžet je i socijalno odgovoran jer pruža zaštitu socijalno ugroženom sloju stanovništva.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da je neophodno da i u narednim godinama Srbija ima budžetski deficit da bi obezbedila solidan ekonomski oporavak, uz podršku monetarne politike NBS, kako ne bi bilo pritiska na inflaciju. Ona je dodala i da je nemoguće „smanjiti deficit preko noći“, ocenivši da je pred nama još jedna teška godina puna neizvesnosti. Ministarka je istakla da su ciljevi budžeta za 2011 – smanjenje budžeta do 2015. godine na jedan odsto BDP-a, stabilizacija javnih rashoda, javnog duga i vođenje fiskalne politike u skladu sa načelom međugeneracijske pravednosti.

Republički budžet za 2011. godinu, za razliku od prethodnih godina, biće u republičkom parlamentu usvojen bez neizvesnosti, budući da će ga podržati sve stranke vladajuće koalicije. Sve stranke opozicije su, međutim, iznele niz kritika na račun tog zakonskog predloga i najavile da ga neće podržati.

Poslanici SVM zadovoljni su što će naredne godine u potpunosti biti ispoštovan Ustav Srbije, odnosno što će, kako je objasnio poslanik te stranke Balint Pastor, Vojvodini pored sedam odsto republičkog budžeta pripasti i tri sedmine izdvajanja za kapitalne rashode na njenoj teritoriji. Time je zadovoljna i Liga socijaldemokrata Vojvodine, iako, prema rečima poslanika Aleksandre Jerkov, nije rešen problem vraćanja imovine Vojvodini i obezbeđivanja izvornih prihoda za tu pokrajinu. Iako je nezadovoljna sredstvima koja su opredeljena za Ministarstvo ekonomije, odnosno za realizaciju projekata koji su u nadležnosti tog ministarstva, G17 plus će, prema rečima zamenika šefa poslanika te stranke, podržati predloženi budžet.

Za naprednjake je on „povratak u prošlost“, kojim Vlada Srbije od parlamenta ponovo traži da ozakoni nezakonito trošenje novca, dok je za radikale on dokaz nesposobnosti Vlade Srbije i „patologija u brojkama“. NS smatra da je on nerealan i da će poslužiti vladajućoj koaliciji za pridobijanje glasova u predizbornoj godini, dok je DSS mišljenja da je on „razoran za privredu“ i da neće rešiti dva ključna problema – nezaposlenost i lošu privrednu situaciju. Za LDP, prema rečima poslanika te stranke Ivana Andrića, predlog budžeta nije razvojan i neće obezbediti ‘bum’ kapitalnih investicija, a vladajućoj koaliciji su zamerili što nije započeta reforma penzijskog sektora.

„NE“ stiglo iz Niša

Niš – Predstavnici vlasti i opozicije u Skupštini grada Niša juče su zajednički pozvali republičke poslanike bez obzira na njihovu stranačku pripadnost da podrže sve amandmane na aktuelni predlog državnog budžeta za 2011. godinu kojima se zahteva povećanje transfera sredstava iz republike ka lokalnim samoupravama. Gradonačelnik Niša Miloš Simonović (DS) rekao je da očekuje da svi poslanici iz Niša na sednici republičkog parlamenta na kojoj se upravo razmatra ovaj predlog budžeta „zastupaju predhodno usvojeni stav“ Stalne konferencije gradova i opština Srbije da se lokalnim samoupravama u 2011. godini transferiše 40 milijardi dinara. Z. M.

Isti porez za hotele

Na inicijativu ministra Mlađana Dinkića porez na dodatu vrednost na hotelijerske usluge se neće povećavati u narednoj godini, rečeno je juče u Ministarstvu ekonomije. Postignut je dogovor sa Ministarstvom finansija koje je prihvatilo predlog ministra Dinkića da se budžet Ministarstva ekonomije u 2011. godini smanji za oko 300 miliona dinara, koliko se očekivalo od povećanja PDV na te usluge.

Niži PDV na računare

Šefica Poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija izjavila je juče da je DS podnela amandman da se ne povećava Porez na dodatu vrednost na računarsku opremu. Ona je navela da će ta stranka o tom, kao i o drugim amandmanima koje su podneti, u ponedeljak razgovarati sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović. Kako je kazala, DS će razmotriti i predložene amandmane na povećanje PDV za hotelske usluge, koje su podnele druge stranke. Na Predlog zakona o budžetu podneto je oko 250 amandmana. Beta

Povučen zakon o platnom prometu

Predlog zakona o platnom prometu povučen je iz skupštinske procedure iz proceduralnih razloga, da bi se olakšalo usvajanje Predloga zakona o budžetu za 2011. i Izmena zakona o penzionom osiguranju, rečeno je juče u Ministarstvu finansija. Predlog zakona o platnom prometu se neće menjati i biće vraćen u skupštinsku proceduru u istovetnom obliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari