Nadležni u Elektroprivredi Srbije planiraju da ove godine za remonte i održavanje postrojenja izdvoje 8,3 milijarde dinara. Ulaskom u remont Bloka A-3 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ 29. februara, početak remontne sezone pomeren je sa sredine marta, kako je to inače ranije bilo uobičajeno.

Nadležni u Elektroprivredi Srbije planiraju da ove godine za remonte i održavanje postrojenja izdvoje 8,3 milijarde dinara. Ulaskom u remont Bloka A-3 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ 29. februara, početak remontne sezone pomeren je sa sredine marta, kako je to inače ranije bilo uobičajeno. U EPS ističu da su to omogućile povoljne vremenske prilike i usklađivanje sa aktuelnom elektroenergetskom situacijom. U Direkciji EPS za proizvodnju električne energije ističu da je evidentno da se potrošnja električne energije tokom leta vidno povećava i da je to iziskivalo prilagođavanje planova remonta, kako bi svi raspoloživi proizvodni kapaciteti u to vreme bili na mreži.
– Među najznačajnijim poslovima u 2008. treba izdvojiti rehabilitaciju Bloka A-6 u TENT, zatim na Bloku B-1 u TE Kostolac i A-3 u TE Kolubara. Veoma je važna revitalizacija šestog agregata u HE Đerdap 1, a biće modernizovani agregati 6, 7 i 8 u HE Đerdap 2. Nastaviće se, takođe, radovi u HE Ovčar Banja, slede remonti u nizu objekata i blokovima. Iako je za remonte i održavanje planirano da se izdvoji 8,37 milijardi dinara, dosad je ugovoren posao za svega 960 miliona dinara, što je dosta nizak procenat za početak marta – smatraju u Direkciji EPS za proizvodnju električne energije i naglašavaju da će raspored ulaska elektrana u remonte biti promenjen zbog vremenskih prilika.
Kod hidroelektrana će biti manjih pomeranja, dok će kod termoelektrana, najveće promene ulaska u remonte biti kod TENT A-2, B-1 i kod TE Morava. Biće promena ulaska u remonte i kod Kostolačkih elektrana A i B, ali i kod HE i RHE Bajina Bašta, zbog pomeranja termina remonta kod TENT B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari