Za svakih 12 meseci rada računa im se i do 18: Ko ima pravo na beneficirani radni staž u Srbiji? 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL- KEVESIĆ)

Za svakih 12 meseci rada na određenom poslu, staž im se za penziju računa kao da su radili od 14 do 18 meseci, već u zavisnosti od konkretnog zanimanja. Ovo je princip po kojem funkcioniše beneficirani radni staž, koji se u Srbiji zvanično zove – staž osiguranja sa uvećanim trajanjem.

Na njega imaju pravo zaposleni u određenim profesijama i na određenim radnim mestima – od ronilaca i balerina, preko operskih pevača, profesionalnih vozača, dimnjičara i vatrogasaca do poreske policije i bezbednjaka, piše N1.

Među zaposlenima u Srbiji koji imaju najveći stepen uvećanja radnog staža, gde im se 12 meseci rada računa kao 18 meseci staža su profesionalne balerine i baletski igrači, ronioci, profesionalni piloti i nastavnici motornog letenja i vazdušnog jedriličarstva, zaposleni u rudnicima uglja na nekoliko radnih mesta, poput kopača i jamskih palilaca mina…

Osiguranici – zaposleni koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i koji mogu pod posebnim uslovima ostvariti pravo na penziju su, između ostalih i profesionalna vojna lica i policijski službenici, ali ne svi.

Zakon o Penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa da pravo na beneficirani staž od policijskih službenika imaju „uniformisana ovlašćena službena lica i policijski službenici koji rade na posebno složenim, specifičnim, odnosno operativnim poslovima“.

Pravo na ovako obračunat staž imaju i zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Na spisku su i pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, pripadnici Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije.

Ovaj član zakona odnosi se i na zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, zatim na sudije raspoređene u Posebno odeljenje i Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Posebno odeljenje i Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, tužilac za organizovani kriminal, zamenici tužioca za organizovani kriminal, tužilac za ratne zločine i zamenici tužioca za ratne zločine.

I u Poreskoj upravi postoje zaposleni koji ostvaruju beneficirani radni staž. To su ovlašćena službena lica Poreske policije u smislu propisa o poreskoj administraciji.

Staž sa uvećanjim trajanjem računa se i ostalim policijskim službenicima koji rade na radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

#related-news_0

Ova radna mesta, kako se navodi u zakonu, ne mogu da budu administrativno-tehnička radna mesta, odnosno poslovi.

„Već samo poslovi na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje, odnosno poslovi na kojima je obavljanje profesionalne delatnosti ograničeno navršenjem određenih godina života ili zbog prirode i težine posla, fiziološke funkcije opadaju u toj meri da onemogućavaju njeno dalje uspešno obavljanje“, stoji u zakonu.

Postoji i poseban pravilnik, dostupan na sajtu Fonda PIO („Pravilnik o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem„), koji precizira radna mesta, odnosno poslove na kojima je „na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje i pored toga što su primenjene sve opšte i posebne zaštitne mere utvrđene propisima“, zatim radna mesta, „na kojima je obavljanje profesionalne delatnosti ograničeno navršenjem određenih godina života ili na kojima zbog prirode i težine posla fiziološke funkcije opadaju u toj meri da onemogućavaju njeno dalje uspešno obavljanje“.

Kako se kome računa staž

Staž osiguranja može da se, za svakih 12 meseci efektivno provedenih na radnom mestu, računa kao 14, 15, 16. ili 18 meseci staža osiguranja.

Radna mesta sa stepenima uvećanja staža osiguranja su sledeća:

RUDNICI 

U rudnicima uglja najveći stepen uvećanja – da im se 12 meseci staža računa kao 18 meseci – imaju zaposleni na radnim mestima: kopač – vođa radilišta; kopač; pomoćnik kopača; jamski palilac mina; jamski vozač; rukovalac kombajnom; jamski zidar; jamski tesar; brigadir širokog čela; bušač; pomoćnik bušača; fizički radnik na dubinskom bušenju.

Pravilnikom se definišu radna mesta u rudnicima uglja sa uvećanjima sa 12 meseci na 16, zatim 15, kao i na 14.

Najmanji stepen uvećanja staža u rudnicima uglja – da im se 12 meseci staža računa kao 14 meseci – imaju zaposleni na radnim mestima: normirac; figurant; snimatelj-merač jame; inženjer i tehničar na poslovima neposredne proizvodnje (geološki, geodetski, zaštite na radu, mašinski i elektro).

Pravilik detaljno navodi kako se stepenuje uvećanje staža i zaposlenima u rudnicima obojenih metala i nemetala kao i u ostalim rudnicima.

Isto se navodi i za rudnike u površinskoj eksploataciji: za zaposlene u rudnicima bakra, boksita, lignita, u rudnicima i preradi kvarca, u rudnicima i industriji azbesta, proizvodnji kreča i kamena, proizvodnja kamenog uglja…

GEOLOŠKA I RUDARSKA ISTRAŽIVANJA

U ovoj oblasti najveće uvećanje staža je sa 12 na 15 meseci.

CRNA METALURGIJA – ŽELEZARE

U oboj oblasti nema uvećanja staža sa 12 na 18 meseci, već najviše na 16 meseci.

OBOJENA METALURGIJA

Najveće uvećanje staža, na 16 meseci, su na određenim radnim mestima u proizvodnji bakra i olova, kao i proizvodnji cinka i kadmijuma.

LIVNICE, KOVAČNICE, PROIZVODNJA VATROSTALNOG MATERIJALA, VATROSTALNO ZIDANJE

Na određenim radnim mestima u ovim oblastima najveće uvećanje je sa 12 na 15 meseci staža.

PROIZVODNJA I PRERADA NAFTE I PROIZVODNJA TEČNOG NAFTNOG GASA

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 14 meseci staža.

ŠUMARSTVO I DRVNA INDUSTRIJA

Zaposlenima u ovoj industriji na radnom mestu sekača, radni staž se za svakih 12 meseci, računa kao 15 meseci.

HEMIJSKA INDUSTRIJA

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 15 meseci staža.

NAMENSKA PROIZVODNJA EKSPLOZIVA I EKSPLOZIVNIH MATERIJA

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 16 meseci staža.

REČNA BRODOGRADNJA I BRODOREMONT

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 15 meseci staža.

PROIZVODNJA STAKLA

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 16 meseci staža.

SAOBRAĆAJ

Radna mesta: profesionalni pilot i nastavnik motornog letenja i vazdušnog jedriličarstva, pod uslovom da ima najmanje 200 letova godišnje; nastavnik padobranstva, pod uslovom da ima najmanje 30 skokova godišnje, imaju uvećanje staža sa 12 na 18 meseci.

U drumskom saobraćaju, na primer, vozači teretnog vozila od sedam i više tona nosivosti imaju stepen uvećanja sa 12 meseci na 14 meseci.

Vozačima autobusa, trolejbusa i tramvaja i gradskom, prigradskom i međugradskom saobraćaju 12 meseci staža računa se kao 14.

IZGRADNJA I ODRŽAVANJE DALEKOVODA I NADZEMNIH VODOVA

U ovoj oblasti najveće uvećanje za određena radna mesta je sa 12 na 15 meseci staža.

GRAĐEVINARSTVO, GRAFIČKA INDUSTRIJA

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 14 meseci staža.

FARMACEUTSKA INDUSTRIJA, KOŽARSKO-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA, TEKSTILNA INDUSTRIJA, GUMARSKA INDUSTRIJA,

U svim ovim industrijama najveće uvećanje za određena radna mesta je sa 12 na 15 meseci staža.

PROIZVODNJA AKUMULATORA, PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE (TERMOELEKTRANE I TERMOELEKTRANE – TOPLANE)

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 14 meseci staža.

INDUSTRIJA MESA, INDUSTRIJA KABLOVA

I ovde je najveće uvećanje sa 12 na 14 meseci staža.

RAD NA NISKIM TEMPERATURAMA

Radna mesta: viljuškarista i fizički radnik u tunelima i komorama hladnjača imaju stepen uvećanja sa 12 na 14 meseci.

RAD POD VODOM

Radno mesto: ronilac ima stepen uvećanja gde mu se 12 meseci staža računa kao 18 meseci.

INDUSTRIJA VISKOZNIH PROIZVODA I CELULOZE

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 16 meseci staža.

PROIZVODNJA HLORA I LUŽINE

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 15 meseci staža.

KOMUNALNA DELATNOST

Profesionalnim vatrogascima na operativnim dužnostima u vatrogasnim jedinicama koje osnivaju skupštine opština se 12 meseci staža računa kao 14, dimničaru kao 15, koliko i spremaču umrlih u pogrebnim preduzećima.

ZDRAVSTVENE USTANOVE

Zaposlenima na radiologiji, na radnim mestima: lekar specijalista – radioterapeut, radiološki tehničar u radioterapiji, radioterapeutski i radiološki fizičar na pripremanju i primenjivanju zatvorenih gamaemitera; odgovorno lice za zaštitu od jonizujućeg zračenja 12 meseci staža računa se kao 15.

Isto važi i za lekare u hitnoj medicinskoj pomoći, koji pružaju hitnu medicinsku pomoć na mestu događaja i u transportu.

Bolničaru, tehničaru i višem tehničaru koji pomaže pri pružanju ili sam pruža određenu hitnu medicinsku pomoć na mestu događaja i u transportu, kako i vozaču sanitetskog vozila, 12 meseci staža računa se kao 14 meseci.

PROIZVODNJA VAGONA

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 15 meseci staža.

MONTAŽA TEHNOLOŠKE OPREME U TERMOENERGETICI I HEMIJSKOJ INDUSTRIJI

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 14 meseci staža.

UMETNIČKA DELATNOST

Baletskim igračima se 12 meseci staža računa kao 18 meseci.

Radna mesta: operski pevač – solista nosilac glavnih uloga; igrač narodnih igara u stalnom radnom odnosu u profesionalnim ansamblima narodnih igara koji imaju u proseku najmanje 50 nastupa godišnje imaju stepen uvećanja gde im se 12 meseci računa se kao 15 meseci.

NUKLEARNA POSTROJENJA I LABORATORIJE (INN „VINČA“)

Zaposlenima u „Vinči“ na više radnih mesta, radni staž se za svakih 12 meseci uvećava na 15.

U penziju sa 55, kod nekih u 50. godini života

Zaposleni koji imaju pravo na staž osiguranja sa uvećanim trajanjem stiču uslov za odlazak u penziju ranije od ostalih zaposlenih.

Fond PIO na svom sajtu ima pojašnjenje o uslovima za starosnu penziju za zaposlene kojima se, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. Tako policijski službenici, zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova, pripadnici BIA, VBA i VOA, zatim zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ovlašćena službena lica Poreske policije i profesionalna vojna lica pravo na penziju stiču kada ispune sve propisane uslove.

A ti uslovi su sledeći:

– da im je prestalo zaposlenje s pravom na penziju pre ispunjenja opštih uslova za sticanje prava na starosnu penziju;

– da su navršili najmanje 55 godina života;

– da su navršili 25 godine staža osiguranja, od čega najmanje 15 godina efektivno provedenih na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, u navedenim organima. Propisani uslovi u pogledu navršenog staža osiguranja cene se tako što se uzima u obzir, odnosno sabira staž osiguranja navršen u bilo kojem od ovih organa i da su u momentu ostvarivanja prava, ovlašćena lica, odnosno zaposleni na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem u tim organima.

Sudije raspoređene u Posebno odeljenje i Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Posebno odeljenje i Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, tužilac za organizovani kriminal, zamenici tužioca za organizovani kriminal, tužilac za ratne zločine i zamenici tužioca za ratne zločine i ostali policijski službenici, prema navodima sa sajta Fonda PIO, „mogu da ostvare pravo na starosnu penziju sa navršenih najmanje 60 godina života i 25 godina staža osiguranja, od čega najmanje 15 godina efektivno provedenih na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, u navedenim organima“.

Član 20 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju propisuje uslove za odlazak u prevremenu starosnu penziju kod zaposlenih sa beneficiranim radnim stažom.

Ovim članom se propisuje da se starosna granica za ove zaposlene može snižavati najviše do 55 godina života.

Pod određenim uslovima, zaposlenima kojima se svakih 12 godina rada uvećava na 18 godina staža, starosna granica se može snižavati najviše do 50 godina života, predviđeno je ovim zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari