Za trećinu manje zaposlenih 1Foto: Novi Pazar

Skoro godinu dana u Novom Pazaru se priča o prodaji državnih apoteka i već su „viđeni“ novi vlasnici.

Apoteke su vlasništvo Doma zdravlja, jer je ovaj grad među retkima u Srbiji gde nije formirana apotekarska ustanova. Nekako sa početkom spekulacija „poklapa“ se prošlogodišnja izjava direktora Doma zdravlja Ervina Ćorovića da „novopazarske apoteke imaju pad prihoda, ali su i dalje rentabilne i nemaju dugova“.

Pre nekoliko dana je iz te ustanove stigla vest da je menadžment odlučio da se „sprovede racionalizacija u apotekama koje postaju nerentabilne“ i u planu je da se zatvore dve apoteke „koje godinama posluju sa gubitkom“. Racionalizacija osim zatvaranja dve apoteke podrazumeva i smanjenje broja zaposlenih za sedam. U ovom gradu ima pet državnih apoteka: jedna je tzv. bolnička i četiri su „gradske“ na koje će se racionalizacija i odnositi. Tako će „gradske“ apoteke biti smanjene za 50 odsto, a od 24 zaposlena, skoro trećina podleže racionalizaciji. Oni su dobili ponudu o sporazumnom raskidu radnog odnosa i u zavisnosti od stručnosti i radnog mesta nudi im se do 8.000 evra.

Ukoliko ne bude zainteresovanih za sporazumni raskid radnog odnosa, onda će, kako je medijima rekao direktor Ćorović, biti proglašeni tehnološki viškovi i „primenjene zakonske odredbe o visini nadoknada koje su daleko ispod ponuđene sume“. Objasnio je da su apoteke u sastavu Doma zdravlja, ali ne spadaju u kategoriju ugovorenih za koje Ministarstvo zdravlja obezbeđuje plate, već sami moraju da ih zarade. Za sada niko od apotekara nije zainteresovan da svojevoljno ode.

Gradska skupština je, pre mesec dana, razmatrala i usvojila izveštaj o prošlogodišnjem radu Doma zdravlja. U tom dokumentu nigde se ne pominje nerentabilno poslovanje apoteka. Navodi se da je Domu zdravlja od RFZO, prošle godine, za lekove „preneo“ više od 26,9 miliona dinara, da je za lekove van ugovora dato još više od 4,5 miliona dinara, a onda se navodi da je „RFZO preneo sredstva za farmaceutsku zdravstvenu zaštitu i to: lekovi na recept u iznosu 197.139.237,82 dinara, pomagala po nalogu 25.687.374,25 i 25.285.609,10 dinara participacija i učešće“. U finansijskom izveštaju se navodi i da je Dom zdravlja ostvario 52,947.000 dinara sopstvenih prihoda i da u tome prodaja lekova sa negativne liste učestvuje sa više od 34,2 miliona, a nešto više od 18,6 miliona dinara su prihodi od periodičnih pregleda, izdavanja lekarskih uverenja radnicima, izdavanje lekarskih uverenja za vozačke dozvole i drugih uverenja, sistematski i drugi pregledi, obuka kandidata za vozače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari