Srbija će za tri godine imati 582 kilometra obnovljenih pruga, od čega će 80 kilometara biti novoizgrađene, najavila je juče ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je na konferenciji o prednostima zajedničke saobraćajne politike zemalja Zapadnog Balkana u sektoru železnica u Beogradu rekla da Železnice Srbije imaju godišnje prihode od 100 miliona evra, što je malo, ali da je uključena u realizaciju projekata u vrednosti od 1,2 milijarde evra. Prioritet Ministarstva biće, po njenim rečima, završavanje započetih projekata i da se „više godinama ne govori o koridorima i projektima, a da se oni nikad ne završe“. Mihajlovićeva je najavila da će na samitu zemalja jugoistočne Evrope i Kine, u decembru ove godine u Beogradu, premijeri Srbije, Mađarske i Kine potpisati dokument o projektu modernizacije pruge od Beograda do Budimpešte sa brzinom od 160 kilometra na sat, i izgradnji nove pruge za brzine vozova od 300 kilometara na sat.

Mihajlovićeva je najavila i da će sledeće sedmice biti raspisan konkurs za izbor generalnog direktora Železnica kao i da će uskoro biti imenovan vršilac dužnosti generalnog direktora Železnica Srbije, ali nije navela ko će to biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari