Nagrada Srpske akademije nauka i umetnosti koju sam dobio predstavlja veliki podsticaj svim naučnim radnicima u Srbiji. Osećam veliku odgovornost zbog činjenice da je nagrada, u konkurenciji sjajnih naučnika koji su ostvarili značajne doprinose u svojim oblastima, dodeljena baš meni.

S tim u vezi, smatram da u narednom periodu moram da opravdam odluku SANU. Moram da istaknem da dugujem veliku zahvalnost svojim učiteljima i brojnim saradnicima i da, zapravo, ova nagrada pripada svima njima – kaže u razgovoru za Danas dr Igor Pašti, docent na Fakultetu za fizičku hemiju, dobitnik nagrade SANU za 2012. godinu za najboljeg istraživaču u oblasti hemijskih, bioloških i srodnih nauka.

* Predstavite nam ukratko suštinu vašeg nagrađenog rada?

– Oblast mog naučnog interesovanja jesu novi materijali za konverziju energije. Zanima me, pre svega, elektrokataliza i u okviru istraživanja kombinujem teorijski i eksperimentalni pristup u razvoju novih materijala. Na taj način omogućeno je sagledavanje različitih svojstava jednog istog materijala počev od atomskog nivoa, pa sve do makroskopskog ponašanja u realnom sistemu.

* Imali ste brojne pozive iz inostranstva, ali ste se ipak odlučili da svoj istraživački rad nastavite u Srbiji. Zbog čega?

– Odmah nakon diplomiranja imao sam priliku da provedem određeno vreme na Univerzitetu u Hejdelbergu, nakon čega sam se vratio u Srbiju. Imao sam veliku sreću da mi se, za razliku od mnogih mladih istraživača, na Fakultetu za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu ukaže prilika da radim na savremenim i aktuelnim istraživanjima kojima se bavi veliki broj istraživačkih grupa u svetu. Iako uslovi nisu sjajni, kao ni u bilo kojoj drugoj istraživačkoj ustanovi u Srbiji, imam izuzetne učitelje i saradnike, a takođe se možemo pohvaliti i odličnom međunarodnom saradnjom, pa smo do sada uspevali da po rezultatima pariramo mnogim istraživačima iz inostranstva. Ipak, za vrhunske rezultate neophodna je razmena znanja i iskustava sa istraživačima iz inostranstva, pa većina naših naučnih radnika u toku svoje karijere provede određeno vreme van Srbije, što ću i ja, sigurno, učiniti.

* Naftna industrija Srbije je obezbedila novčana sredstva za nagradu koju ste dobili. Mislite li da bi i druge kompanije trebalo da slede primer NIS-a i kakvi su vaši planovi kad je reč o naučnom radu?

– NIS je pokazao da je svestan toga koliko je razvoj nauke u Srbiji značajan i ovom prilikom im se zahvaljujem. Bilo bi sjajno kada bi se i druge kompanije povele njihovim primerom. Planiram da u sledećih nekoliko godina nastavim sa radom na materijalima za konverziju energije. Ipak, nauka se trenutno razvija izuzetno brzinom, i važno je pratiti aktuelne trendove, pa ne mogu sa sigurnošću da kažem šta ću raditi za desetak godina.

Idealan scenario

* Šta bi nadležni u Srbiji trebalo da učine kako bi se zaustavio odliv naučnih radnika iz zemlje? Da li je to uopšte moguće?

– Odliv naučnih radnika iz Srbije posledica je situacije u kojoj se zemlja nalazi i čini mi se da je to u ovom trenutku nemoguće sprečiti. Činjenica je da se za nauku u Srbiji izdvaja malo novca, pa su mladi istraživači primorani da potraže bolje uslove za rad. S druge strane, odlazak naučnih radnika u inostranstvo se ne sme zaustavljati, jer je razvoj nauke u Srbiji, kao i svuda u svetu, uslovljen razmenom znanja. Idealan scenario bio bi odlazak mladih naučnih radnika u inostranstvo radi usavršavanja, posle čega bi usledio njihov povratak i prenošenje stečenog znanja u Srbiju. Pritom mora da se vodi računa da se ta znanja zaista mogu primeniti u našoj zemlji, što podrazumeva obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad i odgovarajuće opreme. Ovakav scenario zahteva dodatna ulaganja u nauku, ali mi se čini da je to dobar put, kako za razvoj nauke, tako i za oporavak zemlje uopšte.

Podrška NIS-a

U obrazloženju komisije SANU za dodelu godišnje nagrade Akademije, između ostalog stoji da je dr Igor Pašti jedan od najtalentovanijih mladih istraživača u oblasti fizičke hemije. Za njega je NIS, kao društveno odgovorna kompanija, obezbedila novčana sredstva sa ciljem da pruži podršku razvoju nauke, kao i da podstakne ostale mlade i talentovane istraživače da nastave uspešan naučni rad, i time doprinesu ugledu naše nauke u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari