Za zamenu individualnih ložišta u Novom Pazaru 7,5 miliona dinara 1Foto : S. Novosel

U Novom Pazaru, i ove godine, biće nastavljena zamena individualnih ložišta u domaćinstivana kotlobima na šelet ili toplotnim pumpama.

Gradsko veće je, na prošlonedeljnoj sednici, donelo odluku i za ovu sedmicu najvailo raspisivanje konkursa za doelu sredstva.

Ove godine za tu namenu planirano je 7,5 miliona dinara, od kojih Ministarstvo za zaštitu životne sredine obezbeđuje 6 miliona, a gradska uprava 1,5 miliona dinara.

Domaćinstva za zamenu individualnih ložišta na čvrsto gorivo, mogu da računaju na najviše 200 hiljada dinara, a za ugradnju toplotnih pumpi maksimalni izbos je 400 hiljada dinara. To je polovina od vrednosti kotla ili pumpe, a drugu polivinu obezbeđuju korisnici subvencija.

Isti projekat je realizovan i prošle godine. Tada su Ministarstvo i lokalna samouprava obezbedili 10 miliona dinara, kojima je sufinansirana zamena ložišta u 35 novopazarskih domaćinstava.

Sufinansirajuća sredstva za te namene, prvi put, su dodeljena 2021.godine. Tada je su nadležno ministarstvo i gradska uprava obezbedili 6,2 miliona dinara.

Individualna ložišta na čvrsto gorivo u domaćinstivama, visoko su kotirana na lestvici zagađivača vazduha u ovom gradu. I, akcija njihove zamene jedan je od mehanizama za smenjenje zagađensti, sa jedne strane, a sa druge strane uklapa se u projekat energetske efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari