Za zaštitu životne sredine 46,7 milijardi dinara 1Foto: Stanislav Milojković

Ukupni troškovi za zaštitu životne sredine u prošloj godini iznosili su 46,7 milijardi dinara, što je za 10,2 odsto više nego prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

U saopštenju se navodi da je u strukturi ukupnih troškova za te namene, učešće investicija za zaštitu životne sredine iznosilo 39,6 procenta ili 18,5 milijardi što je 6,9 milijardi više nego što je utrošeno u 2019. Najveći udeo u tom sektoru čine ulaganja u zaštitu od zagađenja vazduha – 10,1 milijarda.

Tekući izdaci čine udeo od 60,4 odsto u ukupnim sredstvima izdvojenim za zaštitu životne sredine, odnosno utrošene su 28,2 milijarde dinara ili 2,5 milijardi manje nego godinu pre. Pri tom, najviše novca, 73,9 odsto ili 20,9 milijardi, utrošeno je za upravljanje otpadom.

U strukturi investicija za zaštitu životne sredine u sektorima industrije, udeo za prevenciju zagađenja iznosio je 6,6 odsto ili 872,7 miliona dinara, dok su investicije za tretman nastalog zagađenja iznosile 93,4 odsto, odnosno 12,3 milijarde dinara.

Ukupno učešće troškova za zaštitu životne sredine u bruto domaćem proizvodu tokom prošle godine iznosilo je 0,8 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari