Rajfajzen internešnel benk holding AG saopštio je da je, uprkos teškoćama koje su pratile poslovanje bankarskog sektora u četvrtom kvartalu, uspeo da ostvari rekordan rezultat za 2008. godinu.

Konsolidovani profit je dostigao iznos od 982 miliona evra što predstavlja rast od 17 odsto. Za ovako dobar rezultat od ključnog značaja bio je neto prihod od dobitaka, koji je porastao za gotovo 34 odsto (na 3,2 milijarde evra). Rezervisanja za gubitke po plasmanima proširena su na 780 miliona evra, što je više nego dupli iznos u odnosu na 2007. godinu (357 miliona evra). Ovo značajno uvećanje oslikava konzervativni pristup upravljanju rizikom kompanije Rajfajzen internešnel i pruža banci odstupnicu za amortizovanje budućih rizika. Iznosom od oko 1,5 milijardi evra, neto prihod od provizija premašio je prošlogodišnju cifru za više od 20 odsto. Profit od trgovanja skočio je za 31 odsto i dostigao iznos od 168 miliona evra. „Ovi preliminarni podaci jasan su dokaz da naš poslovni model funkcioniše čak i u izuzetno teškom tržišnom okruženju“, izjavio je predsednik kompanije Rajfajzen internešnel Herbert Stepic.

Posebna pažnja usmerena je na razvoj depozita klijenata u 2008. godini tako da je ta pozicija uvećana na 44,2 milijarde evra krajem godine (rast od devet odsto). „Uspeli smo da znatno ojačamo našu depozitnu bazu i likvidnost na opštem nivou, uprkos tome što smo morali da zabeležimo značajan odliv depozita klijenata kao rezultat finansijske krize, posebno nakon septembarskih događaja. To je samo dokaz više da imamo odličnu tržišnu poziciju u regionu kao i da uživamo visok nivo poverenja svojih klijenata“, dodao je Stepic. Spisku dobrih poslovnih rezultata treba dodati i podatak da su plasmani komitentima porasli za 18 odsto (na 57,9 milijardi evra). Na kraju 2008. godine ukupna bilansna aktiva kompanije Rajfajzen nternešnel iznosila je 85,4 milijarde evra, što, u odnosu na 72,7 milijardi evra zabeleženih godinu ranije, predstavlja rast od 17 odsto.

Prljava kampanja

Tekst u Kuriru predstavlja prljavu kampanju protiv Rajfajzen banke, a objavljen je zbog toga što je vlasnik te novine ima udeo u vlasničkoj stukturi firme koja našoj banci nije na vreme vratila kredit. Nekoliko meseci pokušavali smo da naplatimo potraživanje i kada smo preduzeli zakonom predviđene mere i naplatili kredit, suočili smo se sa serijom tekstova sa negativnom konotacijom. Ako neko misli da se narušavanjem integriteta jedne velike banke na domaćem tržištu ne može ugroziti kredibilitet celog sektora, taj se grdno vara, jer će pucanje jedne karike u tom lancu stvoriti domino efekat – izjavio je juče zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrovićpovodom pisanja Kurira da je rejting agencija Mudis tu banku svrstala u grupu rizičnih i dodao da je Rajfajzen tužio vlasnika lista i novinara koji je napisao tekst. Viceguverner Narodne banke Srbije Mira ErićJovićocenila je da je izveštaj agencije Mudis pogrešno interpretiran i da se nigde ne pominje Srbija niti da će Rajfajzen banka pasti u grupu rizičnih banaka. I. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari