Iako najavljena za juče, rasprava o budžetu za 2013. na sednici Socijalno-ekonomskog saveta odložena je do daljnjeg. Doduše, ni juče, a ni sledeći put, kad god to bilo, učesnici socijalnog dijaloga neće moći značajnije da „raspravljaju“ već samo da naprave „osvrt“ na odluku Vlade koja je i ovaj put prošla bez rasprave.

Na sednici SES-a nije bilo premijera i predsedavajućeg SES-a Ivice Dačića „zbog obaveza“, ali su tu bili predstavnici države, ministri energetike i prosvete Zorana Mihajlović i Žarko Obradović, kao i državni sekretari ministarstva rada i finansija i privrede Zoran Martinović i Ivica Kojić. Bili su na SES-u i predstavnici Unije poslodavaca, Samostalnog sindikata, kao i UGS Nezavisnost.

– Trebalo je da pričamo o budžetu, ali je državni sekretar (Ivica Kojić prim. aut) smatrao da je najbolje da ministru Dinkiću kažemo šta mislimo o budžetu – kaže za Danas predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković. On podseća da je rasprava o budžetu trebalo da bude na dnevnom redu sednice SES-a i pre nego što je budžet usvojen. Na sednici je juče trebalo da se, kako napominje, raspravlja i o sektoru trgovine i zahtevima trgovaca, ali ni ta rasprava nije održana jer „greškom nije pozvan ministar trgovine“. Raspravljalo se, međutim, o promenama zakona o osobama sa invaliditetom. Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Duško Vuković potvrdio je da je „rasprava o budžetu odložena“ i da su sindikati nezadovoljni zbog takvog odnosa države prema njima. „Ono što obavezuje državu zakonom jeste da poštuje socijalne partnere, ali se to ne dešava“, ističe Vuković. Bila je ovo tek druga zvanična sednica SES-a po formiranju Vlade u julu. Na prvoj je početkom septembra ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predstavio paket antikriznih mera i izabrano je novo rukovodstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari