Zabrana prodaje ovog punjača za mobilne telefone: Opasnost od požara i strujnog udara 1izvor: NEPRO

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine zabranilo je prodaju punjača za mobilne telefone kineskog proizvođača Konfulon, a naložilo je i povlačenje sa tržišta već prodatih aparata.

Kako se navodi na portalu NEPRO na kom ministarstvo obaveštava o proizvodima nebezbednim za upotrebu, na punjačima robne marke Konfulon, model C 27A, bele boje, „izolacija je slaba i vremenom je degradirana pa može doći do prodora vlage ili prašine u uređaj, što dovodi do toga da zagađivači postaju provodljivi i izazivaju puzne struje“.

Ovo može da dovede do kvara čvrste izolacije koji proizvodi preskakanje i emitovanje varnica, što može dovesti do požara, izbijanja plamena i da izazove opekotine.

„Takođe, uređaj se može pregrejati i delovi visokog napona mogu biti dodirljivi. Korisnik može dodirnuti deo proizvoda koji ima visok naponski nivo i doživeti strujni udar, pa čak može doći i do smrtnog ishoda“, upozorava Ministarstvo.

Na kućištu punjača, navedeni su sledeći podaci: „KONFULON Model, C27A Input, AC 100-240V 50/60 Hz 300mA Max Output, DC 5.0V═3,0A CE znak, simboli namene za unutrašnju upotrebu i uređaja klase II, Made in China“.

Proizvođač ovih punjača za mobilne telefone je kineska fabrika Guangzhou Konfulon Electronics, a uvoznik u Srbiju je „S mobile design“ iz Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari