Veterinarska inspekcija zabranila je proizvodnju mleka na 12 farmi zbog povišenog nivoa aflatoksina u mleku, izjavila je juče načelnica Veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.


Ona je rekla da očekuje da će za nekoliko dana „blokirane“ farme imati „čistu situaciju“, mleko neće morati da se uništi, već će ići do mlekara. Čelebićanin je navela da je, pored ostalih, blokiran rad i farme u Novoj Pazovi i Kragujevcu. Ona je kazala da mleko mora da se uništi na neškodljiv način i to na malim farmama bacanjem na đubrište, a mleko sa velikih farmi se u kafilerijama pretvara u mleko u prahu i spaljuje.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije navela je u svom zvaničnom dopisu veterinarima koji kontrolišu da li je u Srbiji prisutna pojava aflatoksina M1 u mleku, da je on iznad dozvoljenih granica. Kako se navodi u dopisu šefici veterinarske inspekcije Sremskog okruga Emini Milakari, veterinarima na terenu dato je uputstvo da prilikom nadzora gazdinstava preporuče da se hrana koja je plesnjiva izbaci iz upotrebe i da se uvede u ishranu zdrav kukuruz ili silaža.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević juče je izjavio da on nije odgovoran za povećan nivo aflatoksina u mleku i da je njegovo ministarstvo na vreme preduzelo adekvatne mere da zaštiti zdravlje građana.

– Podneću izveštaj o radu premijeru Srbije Ivici Dačiću i predsedniku moje stranke Aleksandru Vučiću, rekao je ministar navodeći da će se povinovati njihovoj oceni o tome da li je bio odgovoran. Knežević je rekao da još nije dobio poziv policije za informativni razgovor o mleku, kako su juče preneli pojedini mediji. On je najavio da će se danas sastati s predstavnicima malih proizvođača mleka da bi se utvrdilo kako im pomoći.

Poslanici Skupštine Srbije zatražili su juče da se utvrdi ko je odgovoran za aferu s mlekom, dok je deo njih za to optužio Vladu. Deo poslanika, međutim, odgovornost za dešavanja oko nivoa aflatoksina u mleku traže u evropskim propisima, kao i u lobijima koji žele da uvedu u Srbiju velike uvoznike mleka.

– Povećani nivo aflatoksina u mleku ne bi trebalo da utiče na smanjenje broja goveda u Srbiji, ako država što pre preduzme sve neophodne mere da zaštiti proizvođače koji trpe gubitak zbog smanjene potrošnje, izjavio je juče savetnik u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran.

– Pokolj stoke treba sprečiti na svaki način, jer je stočarstvo, a posebno mlečno govedarstvo u Srbiji na ‘crvenoj liniji’ i nema više prostora za smanjivanje broja grla, koji je u poslednjih nekoliko godina već drastično opao – kazao je Prostran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari