Zadruga u Lebanima dobila 12,5 miliona dinara podsticajnih sredstava 1

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, juče je potpisao ugovor o dodeli 12,5 miliona dinara podsticajnih sredstava zemljoradničkoj zadruzi „Bumbari Cekavica“, u nerazvijenoj opštini Lebane na jugu Srbije.

Kako je saopšteno, „Bumbari Cekavica“, članica Zadružnog saveza Srbije od države Srbije, dobila je 12,5 miliona dinara čija je namena brža i veća proizvodnja i plasman poljoprivrednih proizvoda, izgradnja plastenika na površini od dva hektara, nabavka dodatne opreme za plastenike, proširenje obima poslovanja zadrugara i otvaranje novih radnih mesta.

„Nećemo odbraniti Srbiju parolama i doskočicama, ali ćemo je odbraniti stvaranjem snažnih poljoprivrednih domaćinstava koja se udružuju i ako ovakva sela kakva je Cekavica ne napuštaju mladi ljudi. Poljoprivredno zemljište je jedinstven, neponovljiv resurs Srbije i mora da bude dostupno našim ljudima. Misijom da vratimo stari duh i poverenje u zadrugarstvo probudili smo Srbiju, od Vojvodine, istoka i zapada do juga naše zemlje. Zato ćemo ove i sledećih godina osnovati nove i pomagati postojećim zadrugama u svim regionima Srbije. Posebnu pažnju posvetićemo obnovi stuba zadrugarstva – štedno-kreditnim zadrugama, kako bi štednju ljudi sa sela i svih građana Srbije stavili u funkciju zadruge da koriste povoljne kredite za obrtna sredstva, bez kojih udruživanje nema budućnost“, rekao je Krkobabić.

Ministar Krkobabić je saopštio novinarima da je nedavno razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o ideji da se da, na besplatno korišćenje, mladim bračnim parovima, koji ostaju da žive i rade na selima, do 50 hektara obradivog zemljišta, u zavisnosti od rejona raspoložive zemlje i interesovanja, i da je jedini uslov – da se zemlja obrađuje i po 10.000 evra podsticajnih sredstava. To se posebno odnosi na oko 250.000 mladića i oko 100.000 devojaka starosti do 40 godina koji danas žive u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari