Zaduženi građani prekinuli pregovore, zakon, ipak, na Vladi? 1Foto: Ljiljana Bukvić

Vlada bi danas, prema očekivanjima ministra finansija Siniše Malog, trebalo da usvoji predlog zakona kojim bi se rešio problem građana zaduženih u švajcarskoj valuti iako su predstavnici Udruženja CHF Srbija nezadovoljni pregovorima sa bankama u petak prekinuli sastanak i za danas najavili konferenciju za novinare.

Iz Udruženja Efektiva, u kom su od starta nezadovoljni ulaskom u pregovore sa bankama, za danas su najavili protest.

Banke su u nacrtu zakona koji je trebalo juče da bude konačno završen predložile otpis 38 odsto preostalog duga, od čega bi 23 odsto platile banke, a 15 odsto država.

Međutim, predstavnici CHF Srbija su prekinuli pregovore jer su banke u tekst zakona unele odredbu kojom se kaže da je valutna klauzula bila dozvoljena, što je za njih kako je Danasu rekla predsednica ovog Udruženja Jelena Pavlović, neprihvatljivo. Još jedna sporna tačka pregovora, prema njenim rečima, jeste i odredba prema kojoj svi koji prihvate konverziju mogu da smatraju da su sve njihove obaveze prema banci završene.

Pavlović je za naš list rekla da država ne sme da ograničava prava potrošača zakonom i da ne treba da ispunjava zahteve banaka, ali i da misli da će bez obzira na sve ovaj zakon biti usvojen.

„Nije na nama u Udruženju, nećemo pritiskati zadužene građane da to ne prihvataju ukoliko im odgovara, ali mi principijelno kažemo da ovo nije u redu i sve što tražimo je ustavnost i zakonitost“, istakla je Pavlović.

Dan posle odustajanja od pregovora građana zaduženih u švajcarskom franku, ministar finansija je izrazio očekivanje da će zakon biti usvojen po hitnom postupku i da će se naći konačno rešenje.

– Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima će, kako očekujem, biti usvojen na vanrednoj sednici Vlade u ponedeljak. Predlog zakona će potom biti poslat u Skupštinu, kako bi bio usvojen po hitnom postupku do kraja sledeće nedelje – navodi se u saopštenju ministra finansija.

On je naveo i da rad na zakonu nije lak posao, da se bliži kraju, te da u republičkom budžetu ima novca za rešenje problema kredita građana koji su se zadužili u švajcarskim francima jer je državna kasa u „potpunosti stabilna“.

U Srbiji trenutno ima više od 17.000 zaduženih u „švajcarcima“, a dugogodišnji problem je eskalirao pre dve nedelje kada su zaduženi građani danonoćno štrajkovali ispred Vrhovnog kasacionog suda tražeći da se izjasni o zakonitosti ugovora koji su potpisivali pre 10 i više godina sa bankama prilikom uzimanja stambenih kredita.

Tek nakon posete Vučića i njegovog obećanja da će država pomoći, Sud je 2. aprila izneo stav da su ugovori ništavi ukoliko banke ne poseduju pisane dokaze o tome da su se zaduživale u švajcarskoj valuti. Usledio je dogovor o pregovorima koji su prekinuti posle pet dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari