Turski poslovni ljudi su veoma zainteresovani za ulaganja u balkanske zemlje, sa kojima očekujemo povećanje privredne saradnje, izjavio je Mustafa Sever, zamenik ministra ekonomije Turske u nedavnom razgovoru u Ankari sa grupom novinara iz balkanskih zemalja. Prema podacima Ministarstva ekonomije Turske, ekonomska razmena ove zemlje sa balkanskim državama porasla je sa 3,4 milijarde u 2002. godini na 8,5 milijardi dolara u prošloj.


U zemljama regiona trenutno posluje 1.075 turskih kompanija, sa uloženih 4,7 milijardi dolara. Turci su najviše investirali u Rumuniji i Bugarskoj, a pored brojnih bilateralnih sporazuma, među kojima i o slobodnoj trgovini i niza susreta privrednika, ulaganje u Srbiji je i dalje dosta skromno. Očekuje se da predstojeća poseta predsednika Tomislava Nikolića Turskoj i novi kontakti privrednika otvore nove poslove i investicije. Ekonomska razmena između dve zemlje značajno je povećana i prema podacima Privredne komore Srbije, tokom 2011. godine iznosila je skoro 600 miliona dolara. Deficit je, očekivano, na strani Srbije, ali je izvoz iz naše zemlje u Tursku prošle godine dostigao rekordna 184 miliona evra. Obe strane se slažu da postoji prostor za intenzivniju ekonomsku saradnju.

Turska ekonomija je u poslednjoj deceniji zabeležila bum i sa rastom od 8,5 odsto ova zemlja je prva u Evropi i druga u svetu, nakon Kine. Ove godine očekuju skromniji rast od četiri odsto, što je, u poređenju sa minusom u većem delu kontinenta, impozantan rezultat. Ministar ekonomije Turske Zafer Džaglajan nedavno je izjavio da je ta zemlja „ostvarila rekordan izvoz u novembru, uspela da sruši globalne trendove ekonomske krize i premaši sve zacrtane planove“. Predsednik Turske uprave za izvoz Mehmet Bujukekci saopštio je da je Turska, uprkos globalnoj i regionalnoj ekonomskoj krizi, zabeležila porast izvoza u novembru za 20 odsto u odnosu na isti mesec 2011. godine. Prema njegovim rečima, Turska je zabeležila povećanje izvoza u proteklih 11 meseci za 13,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu izvezla je robu u vrednosti od 139 milijardi dolara. BDP Turske iznosi 772 milijarde dolara, a u poslednjih 10 godina privukla je strane investicije od 120 milijardi. Nezaposlenost u Turskoj zvanično iznosi oko 10 odsto. Poređenja radi, broj nezaposlenih u 17 država evrozone u septembru je dostigao rekordnih 11,6 odsto, dok je u Srbiji prešao 25.

Na pitanje šta je tajna ekonomskog uspeha Turske, zamenik ministra ekonomije Mustafa Sever, u razgovoru sa novinarima balkanskih medija, najpre navodi političku stabilnost, ali i dobar plan. Od 2002. godine Turskom vladaju AK partija i premijer Erdogan. „Politička stabilnost je omogućila i privredni rast. Ali svaka naša ekonomska mera je pažljivo planirana i ostvarivana. Naša proizvodnja i tržišta sada su raznovrsniji, jer dok smo nekada 60 odsto razmene imali sa EU, sada je to 40 odsto. Okrenuli smo se novim tržištima, Aziji, Arfici, Latinskoj Americi i zato nas kriza u EU i nije toliko pogodila“, rekao je Sever. Prema njegovim rečima, Turska danas više izvozi industrijske nego poljoprivredne proizvode, a planiraju razvoj informatike i petrohemije. Deficit Turske je, međutim, i dalje značajan, ali se, kaže Sever, smanjuje. Sa prošlogodišnjih 77 milijardi, ovogodišnji deficit bi trebalo da iznosi 60 milijardi. Pošto veliki deo čini uvoz energenata, Turska planira da poradi na smanjenju svoje energetske zavisnosti.

TIKA pomaže Srbiju

Ekonomski sve jača i politički uticajnija Turska počela je da pomaže drugim zemljama i to uglavnom kroz projekte državne Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA. Budžet TIKE ove godine iznosi 1,3 milijarde dolara. Projekte realizuju u celom svetu, ali najbrojniji su u Aziji, Africi, na Balkanu. Prema rečima Serdara Čama, direktora ove agencije, TIKA je Srbiju pomogla sa četiri miliona evra i to uglavnom donacijama za obnovu nekoliko škola, projekte u poljoprivredi, kao i gradnju stanova u Priboju. „Finansiramo projekte ne samo u Sandžaku već celoj Srbiji i naravno, ne pravimo razliku na osnovu verske ili nacionalne pripadnosti“, naglašava Serdar Čam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari