"Zaista ponižavajuć podatak za jednu zemlju": Koliko su građani Srbije blizu "plate za život"? 1Ilustracija Canva - Danas

„Plata za život“, odnosno plata koja zadovoljava osnovne egzistencijalne potrebe radnika i njegove porodice u Srbiji, prema računici Centra za politike emancipacije (CPE) iznosi 144.457 dinara.

Iznos plate za život je proračunat na osnovu podataka Clean Clothes Campaign (CCC) mreže iz 2021. godine, uvećan za prosečnu godišnju stopu inflacije od 11,9 odsto u 2022. i 12,5 odsto 2023. godini, naveli su u CPE uz napomenu da ukoliko bi posebno računali stopu rasta cena hrane, koja je bila daleko veća od prosečne godišnje inflacije, ovaj iznos bi bio i veći.

Božo Drašković, profesor ekonomije u penziji ističe da i taj iznos smatra nedovoljnim za iole pristojan život porodice.

„Sa informacijama koja dolaze u javnost došlo je do iluzije porasta količine novca u novčanicima građana, dok je došlo do značajnog porasta cena dobara u zemlji. Nominalan rast novčanih prihoda ne mogu da pokriju potrebe jedne porodice. Plasiranjem informacija koje odgovaraju vlasti pokušavaju da stvore iluziju o rastu prihoda građana. Dok sa druge strane ne pominju rast cena neophodnih namirnica za egzistenciju“, smatra on.

Nedavno je objavljeno da je prosečna neto plata u maju iznosila 100.170 dinara, što znači da prosečna plata nije ni blizu „plate za život“.

Ranka Savić, predsednik ASNS napominje da iznos koji je dobio CPE nije novina za Asocijaciju slobodnih nezavisnih sindikata.

„Mi smo izašli sa gotovo istim podacima koji govore da je za egzistenciju jedne porodice potrebno minimalno nešto više od hiljadu evra. Trenutno se nalazim u drugoj zemlji koja je u Evropskoj Uniji i mogu da vam kažem da je apsolutno sve jeftinije, preko namirnica do hrane u restoranima. Povodom izjava predsednika i njegovih saradnika imala bih da poručim da oni probaju da žive sa takvim primanjima“, kaže Savić.

Sličnog mišljenja je i Željko Veselinović, predsednik Sindikata Sloga.

„Ovi podaci su u potpunosti tačni. To govori da su za egzistenciju porodice potrebne dve medijalne zarade koje iznose 76.000 dinara ili da jedan član porodice ima prosečnu platu, a drugi minimalnu. Ovo je zaista ponižavajuć podatak za jednu zemlju. Čitava priča kojom se najviše ministar finansija Siniša Mali hvali je apsolutno nerealna“, ocenjuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari