Zaključen poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije 1foto Miroslav Dragojević Danas

Unija poslodavaca Srbije i Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala zaključili su danas Poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala Srbije.

Kolektivnim ugovorom su uređena prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa zaposlenih i poslodavaca u oblasti građevinarstva koje je, zajedno sa poljoprivredom, pokretač privrede, objavila je Unija poslodavaca.

Poseban kolektivni ugovor su potpisali predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković i predsednik Sektora građevinarstva, industrije građevinskog materijala i stambene industrije Unije poslodavaca Srbije Veselin Ražnatović.

Oni su istakli da je ovo prvi kolektivni ugovor u realnom sektoru potpisan u ovoj godini i da predstavlja dobar model saradnje sindikata i poslodavaca i dobar primer razvoja socijalnog dijaloga.

Kako je naglađeno, ugovor je rezultat pregovora reprezentativnih socijalnih partnera, sa ciljem da se podstakne konkurentnost nacionalne privrede i poslodavaca koji svoju delatnost obavljaju u oblasti građevinrastva i industrije građevinskog materijala, uz kreiranje kvalitetnih poslova i očuvanje dostojanstva na radu zaposlenih.

Ukazano je da se, za razliku od perioda pre desetak godina, danas u čitavoj državi ulaže u velike projekte, a stanogradnja je u ekspanziji.

Posla ima dosta, ali nedostaju kvalifikovani radnici, poput armirača, vodoinstalatera, majstora za sisteme grejanja, zidara, električara, vozača, navedeno je u saopštenju.

Zbog toga predstavnici poslodavaca i sindikata smatraju da, zajedno sa državom, treba da reše ovaj problem, a jedan od načina je, smatraju, ubrzana reforma obrazovanog sistema u skladu sa potrebama privrede i društva, kao i popularizacija zanimanja u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari